Перші особи держави прощаються з Любомиром Гузаром

Перші особи держави прощаються з Любомиром Гузаром

Фото
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман та секретар РНБО Олександр Турчинов прощаються з колишнім настоятелем Української греко-католицької церкви кардиналом Любомиром Гузаром.

Сьогодні о 18.00 у Патріаршому соборі Воскресіння Христового відслужать чин Архієрейського похорону, а в понеділок 5 червня відбудеться чин погребіння у крипті храму.

Як зазначив Президент Порошенко, Любомир Гузар відігравав велику роль не тільки для греко-католицької церкви, а й для всього українства.

Порошенко додав, що багатогодинні зустрічі і розмови з Гузаром заряджали оптимізмом: "Він був справжнім нащадком Андрея Шептицького та Йосипа Сліпого. Твердо вірю, зараз, коли він відійшов до Господа - його молитва за український народ буде ще сильнішою. Вічна пам'ять та земля пухом...".

Прем'єр міністр України Володимир Гройсман назвав смерть Блаженнішого Любомира Гузара величезною втратою для України.

"Сьогодні у Києві прощались з Блаженнішим Любомиром Гузаром - людиною надзвичайної мудрості та любові. Людиною, яка стала моральним авторитетом для мільйонів людей. Його смерть - величезна втрата, проте Блаженніший залишив нам дорогоцінний скарб - свої слова та настанови. Дослухаймося до них. Світла пам'ять!" - зазначив Гройсман.

Блаженніший Любомир помер 31 травня, на 85 році життя у Княжичах під Києвом.

Гузар народився у Львові 26 лютого 1933 року, 1944-го родина переїхала до Австрії, потім оселилися у США. У Сполучених Штатах він прожив 20 років. Закінчив семінарію, вивчав богослов'я в Католицькому університеті у Вашингтоні, студіював філософію у Фордгамському університеті. 1969-го переїхав до Рима, де прожив майже 25 років. Тут захистив дисертацію, 9 років викладав у Папському місійному університеті "Урбаніана".

1977 р. висвячений Верховним архієпископом Йосифом Сліпим на єпископа УГКЦ. Об'їздив мало не весь світ, бував усюди, де знаходяться греко-католицькі громади (Австралія, Латинська Америка, Європа).

1993 р. він повернувся в Україну. На надзвичайному Синоді єпископів УГКЦ був обраний її главою (2001). Став кардиналом. У 2011 році пішов у відставку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-