5 червня: народний календар і астровісник

5 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Після Святого духа забирай кожуха!

Тривають Зелені свята, сьогодні День Святого Духа або Богодухів день. На значному терені України в понеділок, після відправи в церкві, з процесією всім селом обходили поля, щоб «град не побив посіви, і посуха не випалила збіжжя». Корогви та хрести прикрашали віночками з живих квітів, хода супроводжувалася піснями світського характеру. А ще колись у цей день широко відзначали так званий поминальний день (на Кіровоградщині – у п’ятницю, на Вінниччині – в клечальну суботу). Жінки брали різні страви, йшли до церкви, відправляли панахиди, а потім відвідували могилки. Як правило, поминальний день призначався лише для самогубців – тих, хто втопився чи наклав на себе руки. Таких людей хоронили обабіч кладовища. На Херсонщині на другий день свят діти влаштовували забавну гру, яку називали «завивати вінки». Вибравши з-поміж себе хлопчика й дівчинку, плели їм віночки й, оточивши колом, ішли гуртом через село з піснями. А поліщуки, прив’язавши до вола опудало з соломи, ганяли тварину вулицями, викрикуючи: «Родусь, родусь!».

Крім того, в Україні був звичай на Богодухів день освячувати криниці (вважалося, що саме в них переховуються русалки). 

Іменини сьогодні святкують Єфросинія і Михайло.

Сьогодні 12-ий місячний день. Попри те, що Місяць знаходиться в жалючому Скорпіоні, символом дня є Серце. Тож салоган цього дня – «квант милосердя». Маємо зробити якусь добру справу: допомогти, підтримати, вселити надію, надихнути, втішити. Жалітись, нарікати на долю, «Київенерго», місцевий ЖЕК, Трампа чи начальство не варто, ліпше попускати різнокольорові мильні бульбашки, змагаючись із дітьми, хто видує найбільшу. Згадайте, коли ви востаннє цим займалися? Звісно, у дорослих – дорослі забавки. 12-ий місячний день – один із найкращих для укладання шлюбу. Такий союз обіцяє бути міцним і надійним, гармонійним і дуже продуктивним. Молодятам протегуватиме саме небо. Сни можуть бути важкими і зловісними, але не бійтеся: це омана. Енергетичний центр – серце. І не забудьте про бульбашки!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1930 році: +2,4; а найтеплішим у 1910 -  +30,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-