6 червня: народний календар і астровісник

6 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Шипшина цвіте – рум’янець року веде.

Колись давно Зелені свята тривали аж цілий тиждень, який називали зеленими святками. Кожен день був сповнений певними обрядодіями і мав свою назву. Серед численних обрядів відомим був «водити Тополю» (це на Полтавщині, а на Чернігівщині – «водити Вербу», на Поліссі – «водити Куста»), коли дівчата обирали з-поміж себе «Тополю» – найкрасивішу дівчину. Вона мала ходити з піднятими над головою руками. Для зручності їх прив’язували до двох палиць, прикрашали стрічками, намистом та хустинами. Обличчя, щоб не впізнати «Тополі», закривали віночками, а стан – різнокольоровими плахтами. Під супровід пісень гурт обходив односельців. Господарі, до яких заходила віншувати «Тополя», щедро віддячував дівчатам. Після цього усі йшли в поле «розбирати Тополю».

Також сьогодні Симеона Стовпника Дивногорця. На Симеона зазвичай зацвітала шипшина, тому говорили: «Шипшина цвіте – рум’янець року веде». В українців шипшина була символом молодості, любові і краси. До куща з ніжно-рожевими квітами приходили (особливо дівчата), коли мали на серці якусь тугу. Настоєм на квітах шипшини вмивалися аби обличчя було гожим і рум’яним. Вважалося, що шипшина має чудодійну властивість позбавляти дітей від страху. З цієї рослини готували сиропи, киселі, компоти, а ягоди сушили на зиму.

Якщо цього дня йтиме дощ – буде врожай на гриби. 

З іменинами вітайте Микиту, Семена, Стефана, Івана, а також Ксенію.

Сьогодні 13-ий місячний день. Місяць росте, продовжуючи залишатись у Скорпіоні. Магічний день, символами якого є колесо і колія. День магів, знахарів і шаманів. Час енергетичного очищення, накопичення інформації, контактів і спілкування. День покаже стан вашої карми. Якщо він мине у межах норми, то з вашою нормою, тобто кармою, все в порядку. Коли ж станеться щось екстраординарне, щось неймовірне – то це вказуватиме на якісь проблеми. У будь-якому випадку будьте уважними. Сьогодні добре навчатися, переймати досвід. Налягайте на морепродукти, сміливо експериментуйте з їжею. Гарного настрою і вдалого дня!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1933 році: +2,9; а найтеплішим у 1921 - +32.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-