Громадська рада при НАБУ: активісти МОСТ заявляють про змову в конкурсі

Громадська рада при НАБУ: активісти МОСТ заявляють про змову в конкурсі

Укрінформ
Херсонська організація "Агентство громадської журналістики МОСТ" заявляє про непрозорість конкурсу до Ради громадського контролю НАБУ.

Про це йдеться у Фейсбуці організації.

"Сьогодні побували у НАБУ. Хотіли з'ясувати в пана Ситника, чому незрозуміла нам "робоча група" вирішує, хто може брати участь у конкурсі до Ради громадського контролю при НАБУ, а хто - ні. З якими критеріями проводився цей відбір - незрозуміло. Таке враження, що відбувається якийсь черговий "договорняк", - зазначається в повідомленні.

На переконання активістів, це може свідчити про елемент змови у відборі: "Бо як інакше пояснити, чому інституції, які майже 10 років борються в Україні з корупцією, не потрапили у кінцевий шорт-лист учасників? Водночас ми бачимо у списку "допущених" одні й ті самі НУО (неурядові організації – ред.)".

"Вважаємо, що формування списку учасників конкурсу на членство Ради відбувається всупереч принципам відкритості та прозорості", - заявляє МОСТ.

"Наші організації багато років реалізують проекти, спрямовані на підвищення рівня прозорості, відкритості та підзвітності органів влади. Протягом 2012/2017 рр. наша організація провела десятки великих розслідувань, ми притягнули до відповідальності десятки чиновників, повернули до бюджету десятки мільйонів гривень. Це згідно міжнародних стандартів є ключовою ознакою боротьби з корупцією", - підкреслюють активісти.

"І тепер якась робоча "група" бере на себе сміливість не допускати нас до участі в конкурсі! Змушені звернутися до керівництва Національного антикорупційного бюро України з вимогою ще раз уважно вивчити наші документи та досвід боротьби із корупцією і допустити наших представників до участі у відборі", - закликають в ГО.

Інакше, наголошують активісти, вони змушені будуть констатувати, "що конкурс відбувався непрозоро і виключно "між своїми". Це, на їх переконання, "негативно позначиться на іміджі новоствореної Ради і підриватиме довіру до самого НАБУ".

Раніше повідомлялося, що представники громадської організації "Філософія Серця" заявили про непрозорість формування списку учасників конкурсу на членство у Раді громадського контролю при НАБУ. Зокрема, у ГО обурені, що керівницю організації не допустили до конкурсу, попри "багаторічний досвід реалізації антикорупційних проектів" і подання повного пакету затребуваних документів.

Національне антикорупційне бюро оголосило конкурс із формування складу Ради громадського контролю при НАБУ. Конкурс проводиться шляхом рейтингового Інтернет-голосування громадян, які проживають на території України. Подавати документи могли представники громадських об’єднань, статутна діяльність яких пов’язана із запобіганням та протидією корупції.

Рада громадського контролю складатиметься з 15 осіб, відібраних за результатами конкурсу, результати якого мають оприлюднити на офіційному веб-сайті НАБУ 6 червня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-