29 травня: народний календар і астровісник

29 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Федота; весна завершується, впевнено крокуємо в літо

Нині вшановуємо память преподобного Феодора Освяченого. «Освяченим» його називають тому, що він був першим священиком, що прийняв сан (був висвячений) у себе в обителі. Феодор походив з багатої родини, але рано просякся духом християнства. Тому, ще юнаком він полишив батьківську домівку й пішов у пустелю, де став учнем самого Пахомія Великого (навіть дні їхньої пам’яті слідують один за одним). Він був до останнього разом зі своїм учителем: доглядав за святим Пахомієм під час передсмертної хвороби останнього, а коли великий авва відійшов до Господа – закрив йому очі.

У Києві був храм Феодора Освяченого, збудований у 1873 році, але його зруйнували в 30-роках ХХ століття.

В народі Феодора називали Федотом. Останнім деревом, яке розпускалося на території України був дуб, тож коли на Федота дубі з’являлося листя – це віщувало тепло та врожайне літо.

Іменинники: Федір, Аркадій, Георгій.

Сьогодні п’ятий місячний день. Місяць росте, він у Раку. Символ дня – міфічний Єдиноріг, який відповідає за вірність своїм принципам та поглядам на світ. Сьогодні потрібно бути сильним і вірним собі, ніхто і ніщо не повинно викликати сумніви в правильності вашого вибору. В іншому випадку, є вірогідність збитися з правильного шляху і піти по чийсь витоптаній стежці, яка, в підсумку, не приведе до бажаного. Ну і гарна новина для гурманів: сьогодні єдиний день місячного календаря, коли можна дозволити собі їсти скільки забажаєте, адже сьогодні енергія їжі перетворюється на життєдайну, а не на лишні кілограми.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1918 році: +1,9; а найтеплішим у 1924 -  +31,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-