28 травня: народний календар і астровісник

28 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Пахома; прийшов Пахом – запахло теплом!

Сьогодні сьома неділя після Великодня, коли Церква вшановує пам’ять святих отців І Вселенського собору, а також Пахомія Великого. Преподобного Пахомія вважають одним зі стовпів християнського чернецтва – поряд з Антонієм Великим, Макарієм Великим і Євфимієм Великим. Пахомій спочатку був язичником, військовим, командував загоном. Якось, зіштовхнувшись з християнами, він зацікавився новою релігією. Незабаром молодий вояк приймає хрещення, кидає армію і йде в пустелю, де веде аскетичне життя. Там організовує один із перших монастирів і пише для нього статут. Він зрозумів, що не кожен, хто хоче посвятити себе Богу, може жити відокремлено, анахоретом. Сумісна праця була набагато ефективнішою, разом було легко протистояти грабіжникам і долати труднощі духовної боротьби. Таким чином Пахомій став зачинателем кіновійної форми чернечого життя, так з’явилися перші монастирі. Саме Пахомію приписують введення в християнську молитовну практику вервиці (чоток).

В народній традиції цей день не пов’язаний з якимись особливими прикметами. Лишень казали: «Прийшов Пахом – запахло теплом!»

Сьогоднішні іменинники – Анастасія, Дмитро, Макар

Сьогодні четвертий місячний день, який подарує спокій тим, хто зміг встояти та не зламатися через напруженість попередніх днів. Його символ – Дерево пізнання добра і зла. Уникайте швидких рішень, висновків. Не час для блискавичного стратегічного наступу. Існує загроза надовго загрузнути у, здавалося б, простій ситуації. Ідеальний час для збору, накопичення й обробки інформації, аналізу фінансових справ, виявлення та усунення прорахунків. А ще прислухайтесь до власної інтуїції – сьогодні вона вас не підведе.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 році: +3; а найтеплішим у 1924 - +32,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-