У НАНУ запевняють в актуальності державотворчих концепцій Франка

У НАНУ запевняють в актуальності державотворчих концепцій Франка

Укрінформ
Державотворчі концепції у працях Івана Франка є дуже актуальні на сучасному етапі розвитку України. 

На цьому наголосив академік НАНУ, президент НАПНУ, президент Товариства "Знання" Василь Кремень під час сьогоднішнього круглого столу, що відбувся в Укрінформі.

"В сучасних умовах, коли надзвичайно актуальним завданням є подальше зміцнення Української держави, є важливим опертися на творчу спадщину наших видатних діячів і зокрема Івана Франка -  людину, яка має, мабуть, найбільше праць, людину, всебічно діючу в різноманітних напрямках - від науки до прози та поезії, людину, яка щиро любила Україну, яка вболівала за Україну, яка будила громадську думку щодо державності України", - наголосив Кремень.

Як зазначив академік АПН, член-кореспондент НАНУ Олександр Копиленко, ми мусимо знати і використовувати величезне надбання української політико-правової думки, "але не робити це прямолінійно, голобельно, шукаючи прямі паралелі між минулим і сучасністю, намагаючись в минулому знайти ідеальну картинку сьогодення".

"Потрібне, як би сказав сам Франко, "неупереджене дослідження правди". Він закликав всіх до школи політичного думання для того, щоб запобігти партійній заїлості і фанатизму. Це звучить абсолютно актуально", - підкреслив Копиленко.

Він зазначив, зокрема, що Франко писав про необхідність емансипації народу для того, щоб запобігти страшному, кривавому вибухові народного гніву, який би був для всього поступу дуже шкідливим. Те ж саме у 1918 році писав і Михайло Грушевський.

"Франко демонструє шляхи розв'язання цих проблем, і це - основа його державотворчих поглядів. Ідеться про широкий розвиток парламентаризму і участі народу в парламентській діяльності з активним використанням інститутів парламентської демократії. У нього в 1893 році вийшла дуже цікава робота як приклад його діяльності на цій парламентській ниві, що так і називалася - "Десять заповідей виборців". Це абсолютно сучасний підхід до виборчого процесу, гарантій прав громадян. Наприклад, він пише, що український селянин, коли зустрічає австрійського урядовця, має право не говорити про те, куди він іде, за кого збирається голосувати і взагалі яка його політична позиція", - сказав науковець.

За його словами, з цього народжується суспільний ідеал Івана Франка - він пише про народ, який "сам собою управляє, і править, і захищається". А основне гасло, яке витікає з цього, - щоби запобігти утиску бюрократії на кожну людську одиницю.

Як наголосив член-кореспондент НАПНУ, голова правління Товариства "Знання" Василь Кушерець, на тему філософії державотворення Іван Франко має більше сотні робіт, а щодо державного управління - далеко за двісті, також Франко присвятив багато праць економічним підвалинам держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-