26 травня: народний календар і астровісник

26 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Ликери-гречкосійки; кому гречка, кому мак, а комусь усе не так

Сьогодні мучениці Гликерії, яку називали Ликерою-гречкосійкою. Як можна здогадатися, на Ликери висівали гречку – останню культуру серед ярих зернових. Віддавна гречка в Україні була однією з найпопулярніших культур. Гречаний мед вважався найбільш цінним як за смаковими, так і лікувальними властивостями. Соломка, а особливо гречана полова, - незмінний кормовий продукт при відгодівлі худоби. Але найбільше уславилася в народі гречана крупа, з якої виготовляли різноманітні традиційні, делікатесні й дієтичні страви – супи, каші, гречаники, начинки тощо. Якихось окремих обрядів щодо сіяння гречки не було. Господар мав одягнути білу нову сорочку, а дружина скроплювала його свяченою водою. Вважалося також, що збіжжя вродить краще, якщо сіяти його натщесерце і без головного убору. Але було й застереження: коли сівач лисий, «то сходи будуть рідкими, як волосся на голові». Оранка, сівба, косовиця були чоловічою справою. Існувало повір’я, що «земля відчуває біль, якщо її оре жінка; вона може розгніватися й тоді, як жіноча рука запліднює зерном ниву». Наші пращури також вірили, що «коли сіє чоловік, а жінка перейде поле, то земля не дасть врожаю».

Під цю пору ночі стають паркими, а відтак починають з’являтися комарі. Про це нагадує народне прислів’я: «Лукерія прилетіла й припала до тіла».

Іменинники - Макар, Олександр, Георгій, Ірина, Василь.

Сьогодні 2-ий місячний день. Все росте, все змінюється, починається й закінчується. Незмінним залишається коловорот народження і смерті, початку і кінця. Клітина крові оновлюється за 150 днів: жодного з червоних кров’яних тілець, які мандрували по нашим венам ще рік тому, більше немає. Навіть клітини кісток живуть всього 10 років. Всі тканини нашого тіла – річ дочасна: вони цілком включені в цикл постійного перероблення. Другий день місячного циклу ідеальний для початку чогось нового: від якоїсь дрібниці і до глобальних змін у нашому житті. Курси, подорожі, відрядження, перехід на нову роботу, запровадження нових стандартів на роботі, зрештою шлюб – усим починанням зорі сприятимуть. Від нас вимагається тільки готовність до змін і наполегливість.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1944 році: +2,7; а найтеплішим у 2007 -  +32,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-