Геращенко: Ми вимагаємо в бойовиків звільнення 128 осіб, а ОРДЛО в України - 600

Геращенко: Ми вимагаємо в бойовиків звільнення 128 осіб, а ОРДЛО в України - 600

Укрінформ
Українська сторона в Мінську вимагає від Росії та підконтрольних їй представників ОРДЛО звільнення 128 заручників, натомість вони наполягають на передачі їм більше 600 осіб.

Про це журналістам у кулуарах Міжнародної конференції "Реінтеграція Донбасу в умовах гібридної війни" сказала представник України в Мінській гуманітарній підгрупі, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У Мінську ми користуємося списком заручників, складеним СБУ, де акумульовано всю інформацію відносно тих людей - і військових, і цивільних, які сьогодні утримуються на окупованих територіях. У цьому списку на сьогодні є 128 осіб", - сказала вона.

За  словами Геращенко, бойовики із цього списку підтверджують перебування у  них тільки  50 осіб, тоді коли Україні точно відомо про місцезнаходження 70 осіб у тюрмах ОРДЛО.

Водночас парламентарій зазначила, що РФ і бойовики вимагають в української сторони передачі понад 600 осіб, але наголосила, що 62 особи із них за українським законодавством не можуть бути помилувані.

"Інша сторона вимагає передачі більше 600 осіб, серед яких є ті, хто не бажає переміщатися на окуповані території, але серед яких є і 62 особи, які або скоїли злочини не в зоні АТО і вони не можуть потрапити до цих списків, або це дуже важкі злочини, які не потрапляють під помилування", - підкреслила Геращенко.

Вона також розповіла, що представники ОРДЛО у Мінську намагаються шантажувати Україну, що звільнять заручників в обмін на амністію. Народний депутат зауважила, що амністія і звільнення заручників є різними блоками Мінських угод - гуманітарного і політичного-  й не можуть бути поєднані за жодних умов.

Разом із тим, Геращенко додала, що на 24 травня Україна готова вийти на Мінськ з конкретними пропозиціями щодо звільнення заручників І готова до "дуже широкого компромісу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-