Геращенко: 24 травня має бути визначена дата звільнення заручників

Геращенко: 24 травня має бути визначена дата звільнення заручників

Укрінформ
Україна готова до найбільших компромісів у питанні звільнення заручників.

Про це перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила журналістам у палаці Мезеберг (ФРН), де проходить зустріч Президента Петра Порошенка та канцлера Німеччини Ангели Меркель, повідомляє Укрінформ.

“Українська сторона наполягає на тому, щоби питання звільнення заручників вирішувалося як пріоритетне у форматі Мінська. І тут Україна готова до найбільших компромісів”, - заявила Геращенко. 

За її словами, Київ наполягає на тому, аби 24 травня було визначено остаточний список заручників і остаточна дата їх звільнення.

Геращенко нагадала, що українська сторона провела процедуру верифікації осіб, які здійснили злочини проти держави, перебувають у пенітенціарних закладах і не хочуть переміщатися на територію ОРДЛО. Вона відзначила, що під час зустрічі всі сторони, і у першу чергу ЄБСЄ, яка брала безпосередню участь у верифікації, підтвердили, що вона була проведена за найвищими міжнародними стандартам, з дотриманням конфіденційності, прав людини. 

"Нам було важливо, що саме ОБСЄ координувала цю роботу, оскільки ОРДЛО 4 місяці тягли кота за хвіст, намагаючись зашкодити участі міжнародних організацій, не допустили Червоний Хрест, Місію ООН з прав людини", - сказала Геращенко.

Уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях поінформувала, що за 2 тижні верифікації група, що її здійснювала, проїхала 14,5 тис. км, побувала в 20 регіонах України, відвідала 37 пенітенціарних установ. 

“Процедура закінчена і зараз час вийти на остаточний список і остаточну дату звільнення. Інша сторона поки не демонструє такої готовності”, - наголосила перший віце-спікер.  

Вона також підкреслила: Україна вважає, що “виконання гуманітарного блоку Мінських угод значно сприятиме переходу до політичного блоку, але сьогодні щодня стріляють, є загиблі, отже, ключовими є безпека і гуманітарний аспект”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-