Гройсман хоче змінити систему фінансування науки

Гройсман хоче змінити систему фінансування науки

Укрінформ
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, що нинішня система фінансування науки в Україні є неефективною і потребує суттєвих змін.

Про це він заявив у п'ятницю під час церемонії вручення премій Кабінету міністрів за розроблення і впровадження інноваційних технологій, державних нагород, а також відзнак Scopus Awards Ukraine, повідомляє Урядовий портал.

“Ми абсолютно відкриті до пошуку ефективної моделі розвитку науки, підтримки інновацій у нашій країні. Нашим завданням є змінити підходи і відношення до науки в Україні. Надзвичайно важливе завдання, що стоїть перед нами, - ефективно інвестувати в наукову діяльність, підтримувати інновації, створювати достатній інструментарій для того, щоб напрацювання, які має сьогодні Україна, могли трансформувати в реальний сектор економіки. Кожен винахід робить країну сильнішою", - зазначив Гройсман.

За його словами, сьогодні на науку спрямовується більше 6 млрд грн, але нинішня система фінансування не є ефективною, при тому що українські науковці і їхні досягнення, зокрема у сферах космосу, медицини, оборони, є достатньо вагомими у світі.

“У нас є чим пишатися, але ми маємо додати нової енергії і отримати новий якісний результат. Зміна системи, збільшення фінансування виведе нас у лідери – у нас є досвід, інтелект, все для того, щоб бути у цьому плані успішними. Як тільки ми вийдемо у лідери, я точно знаю, це буде зовсім інша сторінка розвитку нашої країни”, – переконаний Гройсман.

Він нагадав, що наприкінці минулого року зустрічався з представниками Національної академії наук та поставив завдання здійснення реформи, щоб система науки в країні була ефективною, проте поки що готових рішень немає.

Глава уряду додав, що в разі, якщо вони з’являться, буде змога поставити питання про суттєве збільшення фінансування науки в держбюджеті 2018 року.

Водночас Прем’єр-міністр зауважив, що при збільшенні фінансування уряд розраховує отримати зовсім інший хід впровадження інновацій та систему мотивації вчених.

“Працюєш над розробкою, впроваджуєш її у реальний сектор, промислове виробництво - одразу маєш винагороду за працю”, - заявив Гройсман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-