20 травня: народний календар і астровісник

20 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Акакія; чешися кінь з конем, віл з волом, а свиня об вугол

Сьогодні мученика Акакія-сотника. Акакій жив наприкінці ІІІ століття й служив військовим. Він був добрим воякою, непогано заробляв, впевнено посувався кар’єрними східцями і дослужився до центуріона, що відповідало офіцерському званню в давньоримській армії. Але тут за наказом імператора почались гоніння на християн. Командир полку Фірм почав викликати офіцерів і питати про віру. Акакій, замість того аби приховати той факт, що він християнин, чистосердно в усьому зізнався. Його взяли під варту, піддали лютим тортурам, утім, він не зрікся Христа. Декілька разів йому являлися ангели – втішали мученика і зцілювали рани. Подібні факти ще більше злили римських воєначальників, і вони ще більше катували Акакія. Зрештою, йому відрубали голову. За Костянтина Великого мощі мученика Акакія покоїлися в Константинополі в збудованому на його честь храмі, а потім були перенесені в італійську Калабрію.

Цей день в українському народному календарі жодними обрядодіями не позначений. Хіба що коней у давнину купали і на себе воду виливали. Кінь колись для українця був незамінним помічником і товаришем. Він допомагав у праці та в боях. На початку ХІХ століття в Україні нараховувалося майже 6 мільйонів коней. Нині українські коні визнані в усьому світі – з 2014 року чистокровні коні, народжені в Україні, не тільки можуть отримувати паспорти міжнародного зразка, а ще мають право на випробування та розведення за кордоном. Якщо ж у вас немає живого коня – скупайте залізного.

З іменинами вітайте Івана, Антона, Давида, Михайла, Степана.

Сьогодні вже 24-ий місячний день. Символ дня – сторукий Шива, світом править потужна чоловіча енергія. По максимуму використайте день для активного відпочинку, занять спортом, йогою, силовими фізичними вправами. Максимально сприятлива доба для зміцнення власного здоров’я, тож не змарнуйте час. Ліжко-диван-крісло нікуди від вас не дінуться. Фраза «рух – це життя» давно стала банальною, дехто її вже чути не може, але це й дійсно правда. А ще не забудьте приділити увагу власному партнеру (партнерці) – гармонійне сексуальне життя запобігає розвитку багатьох хвороб, зокрема депресії. До речі, останніми десятиліттями сексуальна активність людей значно знизилась. Винними у цьому, як виявили вчені, є порно, соціальні мережі, напруга на роботі та стрес.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1943 році: +1,1; а найтеплішим у 1996 -  +32,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-