18 травня: народний календар і астровісник

18 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Ярини Капусниці; капуста і ще раз – капуста!

Свята Ірина Македонська була першою жінкою, прославленою в лику великомучеників.

На Ярини господині зазвичай займалися висадкою розсади. Висаджуючи молоду капусту, селянки промовляли: «Не будь голенастою, будь пузатою; не будь пустою, будь пружною; не будь красною, будь смачною!» Подібні замовляння існували до кожного овочу. Але був ще такий нюанс: розсаду ніколи не висаджували в четвер, вважаючи, що тоді капусту понівечать шкідники. Розсаду садили натщесерце, аби пажерливі кури не склювали.

Також цього дня вшановується ікона Божої Матері «Невпиваєма чаша», перед якою моляться, коли мають проблеми з алкоголем. Зелений змій, «відповідальний» за пияцтво, боїться цієї ікони як вогню. Одна біда: алкозалежний ніколи сам не визнає своєї хвороби, тому за нього моляться його рідні та близькі. Між іншим, за вживанням міцного алкоголю (переважно горілки) Україна традиційно входить до десятки країн-лідерів. До середини XVI ст. українці варили поширені на той час слабоалкогольні напої (5-8°) – мед, пиво, брагу і вживали їх вдома або в корчмах, яка була радше культурним осередком, а не місцем споювання люду. За часів козаччини громада ставилася до пияцтва теж дуже суворо. Вживання алкоголю під час військового походу каралось смертною карою. Справжньою бідою для українців пияцтво стало з початку ХІХ століття.

Іменинниця сьогодні Ірина (Ярина).

Сьогодні 22-ий місячний день. День знань, опрацювання інформації. Плаватиме посеред неї, наче риба в воді й хапатимете найпотрібніше, адже якщо не вхопите ви – вхопить хтось інший, або вхоплять вас. Але сьогодні фортуна на вашому боці: ви найспритніші, найудачливіші й найоригінальніші. Іншим рибам залишиться тільки гола заздрість. Ще й до того ж біла, вам таки на втіху. Не рекомендується постувати і голодувати. Це саме той день, коли можна побалувати себе чимось смачненьким, хоч і не надто корисним. Енергетичний центр – поясниця – час від часу робіть потрібні вправи. Сни збуваються, особливо кольорові, в 3D. Якщо вам нічого не сниться, або виключно чорно-білий арт-хаус – сходіть на «Чужого». Саме сьогодні стартує показ «Чужий: Заповіт». До речі, ви знаєте як тікати від Чужого? Зиґзаґом, як від крокодила. Втім, Майкл Фассбендер і Рідлі Скотт натякають, що від нього не втечеш. Хіба що прокинешся. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1941 році: +3; а найтеплішим у 1909 -  +32,1.     

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-