17 травня: народний календар і астровісник

17 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Пелагії-Заступниці; Добре діло короститься: чухай, чухай – ще хочеться

Сьогодні мучениці Пелагії Тарсійської, яка жила в ІІІ столітті в Малій Азії. Вона народилася в сім’ї знатних язичників. Виросла вродливою дівчиною. Імператор хотів аби вона стала його дружиною, але вона відмовилась, за що й прийняла мученицьку смерть.

В України Пелагею називали Палажкою. Пам’ятаєте класика української літератури Івана Нечуя-Левицького з його бабою Параскою та бабою Палажкою? Параска називала Палажку Солов’їху «капосною бабою» та ще всілякими образливими словами. З одного боку наче й смішно, а з іншого – не дуже. В народі Пелагію вважали святою заступницею дівчат, вона охороняла дівочу цноту. А ще ця свята покровительствувала птахам.

Тиха й світла ніч без роси – наступного дня неодмінно занегодить. Туман над водою довго не розходиться – буде гарна й суха погода. Щодо сухої й теплої погоди у травні в наших пращурів були застереження: «Сухий і теплий май – скупий буде врожай», - казали в давнину. Раділи дощам і не надто журилися з приводу прохолоди.

З іменинами вітайте Микиту, Кирила, Никифора і Палажку.

Сьогодні 21-ий місячний день. Місяць спадає. Маємо провести його активно, в гарному ритмі та темпі. Продуктивною буде праця в колективі, але для цього повинна бути налаштованість на спільний результат. Відчуйте надійне плече колеги, будьте уважними до порад. Не час для солістів – краще співати хором. Утім, потреба у вправному диригенті все ж є. Для організму рекомендується загартування, фітотерапія, фізичні навантаження, перебування на свіжому повітрі. Один із кращих днів місячного циклу для початку довгої мандрівки. Тож коли ви вирішили підкорити якусь вершину або проїхати на велосипеді усі континенти – щасливої дороги! Не рекомендується переїдати солодкого, ліпше пити соки-фреш і вживати овочі та фрукти червоного кольору.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1936 році: +3,5; а найтеплішим у 1975 -  +30,7.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-