16 травня: народний календар і астровісник

16 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Маври-Молочниці – сезон молока й зелених борщів відкрито.

По-перше, сьогодні православна Церква і всі віряни вшановують пам’ять преподобного Феодосія Печерського (бл.1030-1074), видатного церковного діяча, одного з основоположників чернецтва, славетного ігумена Києво-Печерського монастиря (1142-1156), учня Антонія Печерського. Преподобний Феодосій уклав статут Печерської обителі, який згодом перейняли інші монастирі Київської Русі. За часи Феодосія монастир поступово перетворився на центр літописання, перекладу й переписування релігійної літератури, на осередок освіти й культури. 1073 року розпочалося будівництво Успенського собору, значно розширилася територія монастиря.

По-друге, сьогодні мучеників Тимофія і Маври, які були подружжям й прийняли мученицьку смерть за віру. «На Тимофія, - казали, -  велика надія». Якщо сонячно й тепло, то така погода буде і в кінці місяця. Цей день називали також і Маврою-Молочницею, вважаючи, що відсьогодні корови, наївшись молодої соковитої трави, починають давати найсмачніше молоко. Саме хліб і молоко були основною їжею українських селян. На Марфи починали варити «зелені» борщі з кисленьким щавлем, молодою петрушкою, кропом і зеленою цибулькою. Додавали яйце, солили, закислювали й із задоволенням їли з пахучими пампушками. Смакота!

Іменинники сьогодні Тимофій, Петро, Юлія, Микола.

Сьогодні 20-ий місячний день. День світла, духовного преображення, пізнання себе і законів космосу. Принаймні, так стверджують гуру від астрології. На їхню думку, нічого складного в цьому немає: сконцентруйтеся на власних думках, словах і почуттях, намагаючись тримати якнаймога вищу духовну планку. Будьте, принаймні для своїх рідних, взірцем щирості, доброти і людяності. Можливий вихід у тонкі світи. Якщо ви відчайдух – спробуйте. Головне вчасно повернутися. На землі, як не крути, все ж таки затишніше. Бережіть зір і не вживайте надмірно їжі тваринного походження. Місяць знаходиться у Водолії, тому час сприятливий для впровадження в життя нових (і зауважте – продуктивних) ідей. Зустрічі, презентації, прес-конференції – все пройде на найвищому рівні. Ви світитиметьсь й випромінюватиме суцільний позитив.

 Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1919 році: +3,2; а найтеплішим у 1907 -  +30,6. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-