Кілька сотень засуджених не хочуть повертатися до ОРДЛО - Оліфер

Кілька сотень засуджених не хочуть повертатися до ОРДЛО - Оліфер

Укрінформ
Українська сторона очікує, що звіт щодо проведеної верифікації стане ключовим питанням зустрічі гуманітарної підгрупи та засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську 15 травня. 

Про це повідомила у Facebook прес-секретар представника України у Тристоронній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер. 

"Напередодні засідання Тристоронньої контактної групи і робочих підгруп у Мінську представник України у ТКГ Леонід Кучма зустрівся з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини Валерією Лутковською та українськими представниками у робочих підгрупах. Представник України у групі з питань безпеки Євгеній Марчук, начальник головного командного центру Збройних Сил України Богдан Бондар, експерт з питань безпеки Андрій Кузьменко доповіли про хід підготовки до зустрічі підгрупи з питань безпеки", - повідомила вона.

За словами Оліфер, Кучма заслухав попередній звіт про проведення процедури верифікації осіб, які скоїли злочини, але яких можна помилувати у рамках законодавства для звільнення незаконно утримуваних на окупованих територіях українців. Йдеться про кілька сотень осіб, які не бажають переміщатися на територію ОРДЛО.

"Як поінформували Леоніда Кучму Валерія Лутковська і керівник Об'єднаного центру звільнення заручників при СБУ Юрій Кочанов, процедура верифікації осіб, які процесуально обмежені у своїх правах і знаходяться в українських пенітенціарних установах, тривала з 28 квітня по 12 травня. Робота проходила під координацією ОБСЄ, до групи, яка здійснювала процедуру верифікації, входили представники офісу обмудсмена, СБУ, представники ОБСЄ, а також кілька жінок - матерів осіб, які скоїли злочини", - відзначила Оліфер.

За її словами, група, яка проводила верифікацію, проїхала понад 14 тисяч кілометрів, була у 19 регіонах України, а також у Києві, відвідала 37 пенітенціарних закладів. Як відзначила Лутковська, і як це вказано у попередніх звітах ОБСЄ, опитування проходило відповідно до міжнародних стандартів, з дотриманням конфіденційності і норм міжнародного гуманітарного права, додала Оліфер.

"Українська сторона чекає, що звіт з проведеної верифікації стане ключовим питанням гуманітарної підгрупи та Тристоронньої контактної групи у Мінську 15 травня, і робить все для того, аби розблокувати процес звільнення заручників. На думку Леоніда Кучми, проведена верифікація повинна сприяти узгодженню остаточних списків осіб, які мають бути звільнені, та наблизити день звільнення", - підсумувала прес-секретар.

Напередодні перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що чергова зустріч у Мінському форматі у столиці Білорусі відбудеться 15 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-