13 травня: народний календар і астровісник

13 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні теплого Якова; якщо травень холодний, то не будеш голодний – рік буде хлібородний.

Цього дня Церква вшановує память апостола Якова, старшого брата Іоанна Богослова. Брати, разом з апостолом Петром, були найближчими учнями Ісуса Христа.

У сиву давнину вважали, що на Якова починають нишпорити по світу всілякі смертоносні хвороби. Про вакцини тоді й не чули, тому треба було добряче викупатися у воді з березневого снігу, яку задля цього зберігали в темному й прохолодному місці. Особливо потрібним цей ритуал був перед дальньою мандрівкою. А ще від Якова українські селяни припиняли сватання, вважаючи, що «Хто в травні звінчається, то буде вік маятися», або: «У травні оженився, то вік журився». Так це чи ні – ніхто не знає, соціологи, заклопотані рейтингами політиків, мовчать. До речі, ще понад сто років тому українці слушно казали про високопосадовців: «Не жне не косить, а жупан носить», а ще додавали: «Пану і в будень свято, а в мужика й свято однято».

Селяни, хоч уже й виганяли на випас тварин, але зауважували: «На Якова трава ніякова». Теплий вечір і зоряна ніч на Якова віщували сухе літо, коли ж дощило, то дощовим мав бути липень.

З іменинами вітайте Якова, Єфрема, Гната, Микиту, Василя.

Сьогодні 18-ий місячний день. Місяць спадає. Зорі радять спокійно й розважливо займатися поточними справами; вирішувати лише дрібні фінансові питання; виявляти гнучкість і нестандартність у спілкуванні з оточуючими. Надмірна активність, як у сім’ї, так і в більш широкому соціумі, не принесе бажаного результату. Будьте уважними до нюансів. Чесна праця наодинці буде більш продуктивною ніж колективна. Активними є нирки і кишківник. Добре постувати, проводити різноманітні омолоджувальні процедури. Вдалого дня й сонячного настрою!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1990 році: –0,8; а найтеплішим у 1996 -  +29,9.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-