Кадрами на окупованих територіях

Кадрами на окупованих територіях "заправляє" Сурков - Reuters

Укрінформ
Помічник президента Росії Владислав Сурков чинить безпосередній вплив на внутрішню політику самопроголошених Луганської та Донецької «народних республік».

Про це повідомляє агентство Reuters, пише «Медуза».

Про роль Суркова Reuters розповіли троє людей, які раніше займали високі посади в керівництві невизнаних республік. Двоє співрозмовників агентства побажали зберегти анонімність, третій - Олексій Александров - дозволив назвати своє ім'я.

За їхніми словами, Сурков брав участь у формуванні структури керівництва сепаратистів і тепер контролює ситуацію в «ЛНР» і «ДНР» через спеціально відібраних довірених осіб, які регулярно доповідають йому про стан справ.

Сурков, розповіли джерела агентства, також зіграв ключову роль у тому, що «ДНР» очолив Олександр Захарченко. Спочатку, заявили вони, передбачалося, що Захарченко стане міністром оборони донецьких сепаратистів. Однак після зустрічі з Сурковим в Кремлі з офісу помічника президента РФ надійшла пропозиція призначити Захарченка на посаду «голови ДНР», повідомляє Reuters.

Олександр Бородай та Ігор Стрєльцов, які очолювали донецьких сепаратистів, «тихо пішли у відставку, аби Захарченко міг взяти на себе повноваження», заявив Александров.

Під загрозою смерті або позбавлення волі, заявили всі троє джерел агентства, Москва поступово змусила піти більшість організаторів руху сепаратистів на сході України.

На думку співрозмовників Reuters, Кремль просто скористався повстанням і поставив на чолі самопроголошених республік своїх людей, які, вважають вони, не дбають про інтереси регіону.

Стрєльцов від коментарів відмовився, а Бородай обмежився заявою, що рекомендував Захарченка на посаду «голови ДНР». Отримати коментарі адміністрації президента РФ агентству не вдалося.

П'ятеро джерел, у тому числі наближене до адміністрації президента РФ, й інше, яке працювало з Сурковим у Кремлі, сказали, що той регулярно зустрічається з лідерами сепаратистів як на бунтівній території, так і в Росії.

Владислав Сурков включений до санкційного списку ЄС, США і країн, що приєдналися до них, за його роль в агресії проти України та анексії Криму. Також Сурков знаходиться в списку санкцій України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-