9 травня: народний календар і астровісник

9 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Глафіри; садіть горох і слухайте солов’я 

Сьогодні Церква вшановує пам’ять священномученика Василія, єпископа Амасійського і праведної Глафіри діви, які жили на початку ІV століття за часів правління Лікінія (він правив Східною частиною Римської імперії), зятя святого рівноапостольного царя Костянтина Великого. Дівчина була служницею дружини імператора і впала в око правителю. Стати його черговою коханкою Глафіра не захотіла. Вона утекла з імператорського двору й переховувалася в місті Амасії, де їй надав прихисток місцевий єпископ Василій. Імператор невдовзі про все дізнався, стратив єпископа, а дівчина померла ще до того, як її схопили слуги Лікінія.

На Глафіри зазвичай садили горох. А ще о цій порі прилітали солов’ї – королі пташиного співу. Їх в Україні два види: соловейко західний і східний. Останній гніздиться майже по всій території України, а західний більш вибагливий – здебільшого у Криму і Прикарпатті. Солов’ї співають аби привабити самочку (пернаті подружки прилітають дещо пізніше), а також, щоб попередити інших солов’їв, що територія зайнята. Ці пташки не люблять галасливої пташиної «комуналки». Їм треба тиша, спокій, чистота і гарні краєвиди. Вони – пернаті естети. Якщо спів інших птахів – це здебільшого запозичення від інших (неперевершеним тут є шпаки, які можуть зімітувати все що завгодно), то соловей співає, виходячи, так би мовити, виключно з «власної творчості». До плагіату він не опускається. Тому ви не знайдете двох солов’їв, які б співали однаково. З роками трелі удосконалюються, тому спів молодого солов’я не йде в ніяке порівняння зі старим, досвідченим, чий голос з часом набуває дивовижної краси та сили. Між іншим, популяція цих пташок в Україні зменшується. Примічайте: Якщо соловей співав усю ніч – перед погожим днем.

Іменинники сьогодні Василь, Глафіра, Стефан.

Сьогодні 13-ий і 14-ий місячні дні. Місяць росте, він у Скорпіоні. Надзвичайно потужний день! Лише один стрибок, ривок – і ви – біля заповітної цілі.  День боротьби з темним началом у собі. Цікаво буде прослідкувати, куди й хто вас запрошуватиме цього дня. За цим можна зробити певні висновки, які сили у вас зацікавлені. Не варто зловживати солодощами, перевантажувати зір, зловживати сильними ароматами, милуватися собою в дзеркалі – можете перетворитися на нарциса. Ви хочете цього?

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909 році: –1,6; а найтеплішим у 1985 -  +28,5. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-