8 травня: народний календар і астровісник

8 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Марка-Ключника; садимо баштан й боремося з бур’янами.

В Норвегії святкують Ніч жінок. Свято, а вірніше акція, присвячена становищу жінки в сучасному суспільстві. Її організаторки – жінки, які вимагають рівної оплати праці й гендерного рівноправ’я. А ще – закриття в країні стриптиз-барів, вважаючи, що це є приниженням жінки і що з подібним середньовіччям потрібно покінчувати. Норвежки цього дня (вірніше ночі) згадують видатних жінок минулого і сьогодення, й не тільки своїх співвітчизниць, але й представниць інших країн і народів. Приміром, серед інших портретів, які несуть норвежки, можна побачити й нашу Лесю Українку.

Церква ж цього дня вшановує апостола й євангеліста Марка. У цей день має бути тепло, тому казали: «На Марка небо ярке – на вулиці парко, а бабі в хаті жарко». Марка називали ще «Ключником», вважаючи, що в нього зберігаються ключі від неба. Мовляв, тими ключами він відмикає небо й пускає дощі. Тому цього дня молилися, щоб не було посухи. Примічали: якщо до Марка не зацвіли яблуні, то це віщувало неврожай. Яблуні зацвіли вже всюди, й цвітуть добре, тож сподіваймося на врожай. Хоча, «скажеш «гоп», коли перескочиш»…

Іменинники сьогодні Марк, Василь, Сергій.

Сьогодні 13-ий місячний день. Місяць у Терезах. Магічний день, його символ – колесо, або вічний двигун. Звільняйтеся від ваги минулого, аби отримати сили для майбутнього. День енергетичного очищення й отримання магічних знань, роботи з кармою. Енергетичний центр – шлунок і підшлункова залоза. Будьте уважними, що їсте й п’єте. Якщо казати про земне в прямому сенсі слова, то сьогодні гарний час для посадки баштанних культур – гарбузів, динь, кавунів. Кукурудза, огірки, кабачки – теж ростимуть нівроку. Добре боротися з бур’янами – видалені, вони не приживуться.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1953 році: +0,5; а найтеплішим у 1907 -  +28,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-