5 травня: народний календар і астровісник

5 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні в нас Луки – ані хліба, ні муки… Чи ні?

Сьогодні Церква вшановує пам’ять апостола Луки, відомого як автора одного з чотирьох Євангелій та одного з перших іконописців.

В народі цей день називали Луки. Крім Луки весняного, є ще й Лука осінній (31 жовтня). З Лукою пов’язане українське прислів’я: «Дочекався Луки: ні хліба, ні муки»; або: «До весняного Луки нема хліба й муки, а прийшов осінній Лука – з’явилися хліб і мука». Якщо кинути ретроспективний погляд у глибину століть, то питання про «хліб насущний» стояло тоді доволі гостро. Більш заможним верствам було трохи легше – замість холодильників вони мали погреби з харчем, або завжди мали змогу купити, або виміняти  продукти, а ось «пересічному» українцеві було набагато важче. Минулорічні запаси були вже вичерпані, а до нового врожаю треба було ще чекати та й чекати! До того ж, невідомо було, яким буде той урожай. Наші пращури залежали цілком від милості природи. Звідси й таке дещо депресивне прислів’я.

На Поділлі на Луки відзначали дуже давнє, дайбозьке свято «Ляля» («Леля»), або «Червону гірку». По обіді за селом збиралися хороводи, вибирали найкрасивішу дівчину (такий собі прообраз конкурсів краси), прикрашали її зеленню, квітами й урочисто всаджували на «трон», зроблений із гілля дерев. Поруч ставили глечик із молоком, сир, масло, та інші молочні продукти. До ніг «Лялі» кожна присутня дівчина клала віночок. Дівчата водили довкола «Лялі» хороводи і співали пісень (переважно веснянки). Після цього «Ляля» пригощала подруг їжею, що стояло поряд, а потім розкидала віночки. Юнки мусили їх упіймати й зберігати до наступної весни. Цей давній обряд чимось нагадував «водіння Тополі».

Іменинники сьогодні Федір, Лука, Віталій.

Сьогодні 10-ий місячний день. Місяць росте, продовжуючи залишатись у гордій Діві. А ще, не забуваймо, що сьогодні – так, знову – п’ятниця! А п’ятниця знаходиться під покровительством Венери. Варто зауважити, що Венера, яка «відповідає» за жіночу привабливість і красу, в травні йтиме по знаку Овна. Тому їй непереборно хотітиметься кардинально змінити імідж, але не варто піддаватися сумнівній імпульсивності. Ліпше трішечки почекати, бо результат не зовсім відповідатиме сподіванням. А що може бути гіршим за поганий настрій? Хіба що, ще гірший… А загалом сьогодні гарний і вдалий день. Куди не подивись – усюди перспектива, видно далеко-предалеко і сили є – йшов би і йшов, долаючи одне видноколо за одним. Куди? В світле майбутнє? Але будьте уважними: не сприйміть підступну Фата-моргану за справжній пункт призначення. Тоді й безвіз не допоможе.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 році: –0,7; а найтеплішим у 1954 -  +28,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-