Світ відзначає День свободи преси

Світ відзначає День свободи преси

Укрінформ
Світова спільнота відзначає 3 травня Всесвітній день свободи преси. 

Він відзначається з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеєї ООН. Саме 3 травня 1991 року в столиці Намібії була підписана «Віндхукська декларація»,  у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер.

Цього року Україна піднялася у рейтингу свободи преси міжнародної організації «Репортери без кордонів». Згідно з рейтингом, Україна посідає 102 місце (торік було 197). 28 квітня американська громадська організація Freedom House опублікувала щорічну доповідь про свободу преси – один з найавторитетніших звітів про стан преси в світі. 

Freedom House – найбільша в США громадська організація, що займається дослідженнями в області демократії, політичних свобод і прав людини. Вона існує з 1941 року і випускає регулярні доповіді про стан свободи преси та Інтернету, а також про стан громадянських прав і свобод по всьому світу. 

При оцінці свободи преси використовуються 100 критеріїв в трьох основних категоріях: правовій, економічній та політичній. Чим більше балів набирає країна в кожній із категорій, тим менш вільними вважаються її ЗМІ. Доповідь присвячена змінам, які відбулися в 2016 році; вона вийшла під промовистим заголовком «Dark Horizon». 

На думку укладачів, стан свободи преси в світі сягнув рекордно низького рівня за останні 13 років. Вільною визнана преса лише в 19 зі 147 досліджених країн (близько 13 відсотків від загального числа). У 62 країнах преса визнана частково вільною, ще в 66 – невільною. 

Серед країн, де стан свободи преси погіршився найсильніше в порівнянні з 2015 роком – Польща, Туреччина, Угорщина і Сербія. Як наголошується у доповіді,ув кожній з них авторитарні лідери використовували політичну нестабільність для посилення контролю над ЗМІ.

Україна набрала 53 бали і увійшла до числа 62 країн з частково вільною пресою. В доповіді наголошується негативний вплив прокремлівських ЗМІ на стан свободи преси в Україні. До того ж, Крим, який на сьогодні перебуває під російською окупацією, набрав критичні 94 бали зі 100 можливих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-