3 травня: народний календар і астровісник

3 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Федора Трихини; у маю і баба в раю: як не затанцює, то хоч молодість згадає. 

Сьогодні Федора Трихини, або Власяника. Народився святий преподобний Феодор у заможній константинопольській родині. Свідомо обрав чернечий шлях. Був дуже суворим аскетом. Весь час постував, молився, носив грубу власяницю, за що його й прозвали «Трихиною», тобто «Власяничним». За життя він здійснив чимало чудес: виганяв нечистих духів, зцілював від хвороб. Не припинялися дива й після його смерті. Чимало віруючих зцілилися біля його святих мощей.

У травні були два морози: коли зацвітає черемха і як розпускається дуб. Сівбу визначали так: зацвіла ліщина – час сіяти моркву, петрушку, мак; запахтіла калина – сій огірки, гарбузи, кукурудзу; з’явилися квіти на бузині – сади капусту; закувала зозуля – прийшла пора висівати льон; листя на осиці досягло розмірів п’ятикопійчаної монети – висаджуй картоплю; зацвіла горобина – пора братися за огірки й помідори; буйне цвітіння горобини – на добрий урожай льону; припізнилося розпукування квіток горобини – на тривалу й грибну осінь. Примічайте: Якщо початок травня холодний, то наприкінці місяця буде тепло і навпаки.

З іменинами вітайте Федора, Олександра, Миколу.

Сьогодні 8-ий місячний день. Місяць росте, символ дня – Фенікс, Місяць у ситому Леві, планета доби – Меркурій. Активність і ще раз активність. Вовка (і лева) ноги кормлять, хто лежить на печі не їсть калачі і т. д., і т.п. у тому ж дусі. Можливо, через сон побачите якийсь прямий, або тонкий натяк на власний стан і на власне майбутнє. Шпарина долі, звідки дме космічний протяг. Чи варто в неї заглядати? Вирішувати вам. Іноді набагато приємніше й спокійніше жити сьогоднішнім днем: дивитися у вікно, в екран комп’ютера, чи переглядати чергову серію улюбленого серіалу. З упевненістю можна сказати, що приблизно через п’ять мільярдів років Сонце випалить останні запаси водневого пального, його зовнішні шари поволі розлетяться, а ядро з часом ущільниться, утворивши об’єкт під назвою «білий карлик». Наше світило піде з життя тихо, без особливого ефекту. Хоча й сьогодні Всесвітній день Сонця, але що нам до того? Звернімо ліпше увагу на власну печінку. Не вживайте алкоголь і нікотин; помедитуйте з вогнем, на роботі не перевантажуйтесь. Ось і вся «зоряна арифметика»!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935 році: –0,8; а найтеплішим у 1934 -  +28,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-