2 травня: народний календар і астровісник

2 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Івана Старопечерника; «Ось тобі, матінко-весна, нова новина!»

Сьогодні Іоанна Старопечерника. Цей святий жив на межі 8-9 століть. Про його життя збереглося дуже мало інформації. Він рано залишив батьківську домівку й пішов жити в Палестинську пустелю. Став зразковим ченцем, досягши високих ступенів аскетичного подвигу і молитви.

 В народі цей день називали Іваном Старопечерником. Раннє травневе сонце особливо парке, а отже, сприятливе для вибілювання полотна. Тому в цей день жінки виносили до річок чи ставків наткані за зиму та весну сувої, замочували їх у воді, збивали праниками й сушили (білили) на сонці, час од часу скроплюючи водою. Розпочинали цю роботу на Івана Старопечерника. Тому й казали: «Прачі б’ють – Івана чуть». Або: «Ось тобі, матінко-весна, нова новина!» На березі річки жінки обов’язково залишали шматочок пирога, пиріжок або паляницю.

Іменинники сьогодні Іван, Георгій, Мотря.

Сьогодні 7-ий місячний день. Час помірної активності та безкомпромісної чесності. Щоправда, пам’ятайте пораду, яку дав колись один вельми мудрий чоловік: «Правду варто подавати ґречно як пальто, а не кидати, наче мокрий рушник в обличчя іншому». Залишимо брутальність міцноруким сантехнікам – це складова їхнього професійного іміджу. Енергія нашого організму росте, так само, як і росте Місяць. Накопичуймо її, подібно сонячній батареї, аби похмурого дощового дня, коли хандра і депресія злодійкувато намагатимуться проникнути в наші серця, зігрітися теплом і потішити своєю соняшністю інших. Ідеальний день для вкладання сімейного союзу творчим людям. «І жили вони, рівно сто й один рік, душа в душу, а потім одійшли до Господа в один день…», - це про таких. Камінь дня – сапфір – коштовний шматочок небесної блакиті на пальці. Символ чистоти, мудрості та совісті. Батьківщина найкращих блакитних сапфірів (бувають і рожеві) – Кашмір. Хто хоч раз бачив справжній васильковий відтінок кашмірського сапфіра – ніколи його не забуде.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1962 році: –0,6; а найтеплішим у 1934 -  +30.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-