1 травня: народний календар і астровісник

1 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Прийшов май, сій просо – буде як гай, а як прийде іюнь – хоч сій, хоч плач, а хоч і плюнь!

Ось, дочекалися: на зміну імпресіоністичному прозоро-пасторальному квітню прийшов травень з його бароковим буянням. Незважаючи на круті примхи природи, саме в травні вона постає в усій своїй красі – довколишній світ немовби святкує свою молодість буйним цвітінням трав, багатоголоссям пташиного царства. Може здатися, що назва місяця «май» для української мови не характерна. Насправді це не так. Вона відома ще давнім русичам. Вітчизняні пам’ятки ХІІ ст. фіксують її лише в цьому значенні. Яків Головацький стверджував, що назва походить «від маю, котрим луки покрившися, зеленіють, мають». Родовідна назва «май», найімовірніше, походить від імені давньоримської богині весни Майї – дочки Фавна, який був покровителем гір, лісів, пасовиськ і лук, а також захисником стад. Щоправда, дехто вважає, що ця назва пішла від римського царя Тарквінія, котрий віддавав данину шани старійшинам. Справді-бо, латинське «майєр» означає «старший, вищий». До речі, останній місяць весни в Стародавньому Римі присвячувався мудрості довгожителів.

Поруч з назвами «травень» і «май» у деяких регіонах України були й свої місцеві найменування – «пісенник», «місяць-громовик», «травник» тощо. Ще дайбожичі вважали, що лише травневі лікарські рослини мають чудодійні лікувальні властивості. Їх заготовляли, а подекуди й досі дотримуються цього правила, лише 10 травня за старим стилем. Зривали цілюще зілля удосвіта, до схід сонця. Усе доросле населення вирушало в ліс та на левади, щоб запастися ним на цілий рік.

Іменинники сьогодні Віктор, Іван, Тамара.

Сьогодні 6-ий місячний день. Його символ – журавель і дорога в небо. День прощення і любові, пов’язаний із жіночою енергією «Інь». Ваша інтуїція цього дня – МРТ, рентген, потужний прожектор безмісячної ночі. На крайній випадок – світлодіодна лампочка на 10 Вт. Можете побачити і почути щось та-а-ке, від чого дух перехоплюватиме, але отриману інформацію варто прискіпливо фільтрувати, бо то може бути звичайна омана, наслання. Отже, позитивної інформації, тонкої інтуїції, вдалої медитації, трансформації та телепортації. Рекомендуються арома- і звукотерапія. Добре дивитися на щось красиве, як то зазвичай радять вагітним: котики, пейзажі, небо, море. Якщо ж до моря далеко, а за вікнами не французька Рив’єра, а цегляна стіна і шматок труби, або кіоск з написом «Пиво на розлив», то поставте на стіл скляну прозору вазу, а в неї якісь весняні квіти - тюльпани або нарциси. І не забудьте послухати гарну музику. Перголезі чи «Гриби» – байдуже що, аби подобалося вам.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році: –0,6; а найтеплішим у 2003 -  +28,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-