28 квітня: народний календар і астровісник

28 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Пуда; «Де лад – там і клад»  

Сьогодні церква вшановує пам’ять апостолів від 70-ти Аристарха, Пуда і Трохима, які були учнями апостола Павла і проповідували слово Боже разом із ним.

На Пуда зазвичай розпускалися калина і горобина – рослини, без яких важко уявити життя українців. У давнину з них виготовляли цілющі напої: чаї, настоянки, киселі. Подейкували, що горобина має властивість зцілювати від зубного болю. Для цього треба було підійти до деревця та погризти його. «Горобино, горобино, вилікуй мої зуби, а не вилікуєш – я тебе всю згризу»; «Горобино, горобино, забери мій зубний біль, віднині й довіку тебе не їстиму – амінь!»

Щодо калини, то вона була символом життя, крові, вогню. Деякі дослідники пов’язують її назву з сонцем, жаром, паланням. Калина часто відіграє роль світового древа, на вершечку якого птахи їдять ягоди і приносять людям вісті, іноді з потойбіччя. Та й саме древо пов’язує світ мертвих зі світом живих. Калина символізує материнство: кущ – сама мати; цвіт, ягідки — діти. Це також уособлення дому, батьків, усього рідного. Калина – український символ позачасового єднання народу: живих з тими, що відійшли в потойбіччя і тими, котрі ще чекають на своє народження. Калина уособлює й саму Україну. А ще існує прислів’я, що «Без верби й калини нема України».

З іменинами вітайте Трохима, Андрія, Василису, Анастасію.

Сьогодні 3-ій місячний день. Попри те, що сьогодні п’ятниця, не час для лінощів і пасивності. Попереду чималий шмат вихідних (цікаво: чим займатиметься пан В’ятрович?), тому треба згрупуватися і підготуватися: чи до відпочинку, чи до садіння картоплі (на півдні, якби не сніг, то вже б і колорадських жуків збирали). Можливо у когось є ще й третій варіант? Сприятливий день для чималих фізичних  навантажень і вирішення фінансових питань. До завтра всі фінансові «діри» мають бути закритими. Уникайте агресивності, виявляйте терплячість і толерантність. В родині мають панувати взаєморозуміння й гармонія за будь-яких обставин: чи ви разом дряпаєтеся в гори, милуєтеся краєвидом, чи працюєте до сьомого поту на власному городі. «Де в сім’ї все до ладу, не треба й кладу», - казали наші пращури. Ну, й звісно: «Одна калина за вікном, одна родина за столом…»

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: –1, а найтеплішим у 1909 -  +27,4. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-