У МВФ підрахували, що через 40 років працездатних українців буде менше 60%

У МВФ підрахували, що через 40 років працездатних українців буде менше 60%

Дослідження
Укрінформ
Частка працездатного населення в Україні знизиться з 70% у 2015 році до менш як 60% у 2060 році.

Про це йдеться в дослідженні, розміщеному на сайті Представництва Міжнародного валютного фонду в Україні.

Як зазначається у дослідженні МВФ, частка працездатного населення (населення віком 15-64 років) в загальній чисельності населення в Україні, як очікується, знизиться з 70 відсотків у 2015 році до менш ніж 60 відсотків у 2060 році.

Крім того, збільшення частки людей похилого віку в загальній кількості працездатного населення призведе до істотного зниження агрегованого показника частки робочої сили в загальній кількості дорослого населення.

"У порівнянні з іншими країнами світу Україна має дуже низькі показники участі в робочій силі представників старших вікових груп. Наприклад, в Україні у 2014 році середня частка громадян віком 50-59 років в робочій силі складала 63 відсотки у порівнянні з приблизно 75 відсотками у середньому в країнах ОЕСР", - наголосили у МВФ.

Відзначається, що розрив є ще більшим для старших вікових груп. Середній показник участі в робочій силі для громадян віком між 60 і 69 роками становить 15,5 відсотка в Україні у порівнянні з 37 відсотками у середньому в країнах ОЕСР. Основною причиною цього великого розриву є відносно низький встановлений законом пенсійний вік, що призводить до раннього виходу працівників з ринку праці.

"Наприклад, середній ефективний вік для виходу з ринку праці в Україні складає 58,5 років для чоловіків і 55,9 років для жінок, для порівняння - середнє значення по ЄС становить 63,5 і 62,5 роки відповідно.

У МВФ переконані, що пенсійна реформа, яка передбачає підвищення пенсійного віку, створить додаткові стимули для працівників для відкладання виходу на пенсію і, таким чином, обмежить очікуване зменшення робочої сили.

Наголошується, що пенсійна реформа повинна впершу чергу зосереджуватися на обмеженні припливу нових пенсіонерів, що дозволить створити потенціал для приведення середньої пенсії до більш соціально прийнятного рівня. Крім того, необхідні й інші реформи, які допомагають підвищити справедливість і ефективність пенсійної системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-