26 квітня: народний календар і астровісник

26 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Фомаїди-медунки; скачи діду-бабо, хоч задом, хоч передом, а діла підуть своїм чередом 

Сьогодні Церква згадує Фомаїду Єгипетську. Ця свята – чи не перша відома нам жертва домашнього сексуального насильства. Народилася Фомаїда в благочестивій християнській родині. В 15 років вийшла заміж. Спочатку все було чудово: коханий чоловік-рибалка, щасливий шлюб, але краса і молодість невістки не давала спокою свекру. Одного разу він намагався зґвалтувати Фомаїду. Наразившись на опір, старий схопив меча й убив молоду жінку. Невдовзі його стратили, а святу мученицю поховали з почестями біля стіни місцевого монастиря. Фомаїді й дотепер моляться від блудної пристрасті як ченці, так і миряни.

В народі цей день називали Фомаїдою-медункою. О цій порі особливо рясно зацвітала в наших лісах непримітна, але дивовижно красива у своїй «багатоликості» квітка – медунка. На одній стеблинці деякі квітки у неї темно-рожеві, інші – волошково-сині. Якщо придивитись уважно, неважко помітити, що рожевий колір мають бутони і більш молоді квітки, а синій – більш старі, що відцвітають. Кожна квітка протягом свого життя змінює забарвлення, як би «перефарбовується». До того ж медунка – один із кращих ранніх медоносів. Цього дня жінки ходили до лісу й збирали квіти та листя медунки, яке використовували для заварювання цілющих чаїв – вони були просто незамінним засобом при астмі та різного виду бронхітах. Молоді дівчата по медунку не ходили. До лісу йшли найстарші жінки, а щоб ведмідь «не почув бабу», то одягали вивернутого кожуха. 

Іменинники сьогодні Герман, Дмитро і Марфа. 

Сьогодні 30-ий і 1-ий місячні дні. Тридцятий місячний день буває не щомісяця, а якщо й буває – то дуже короткий. Час підбивати підсумки і дякувати за здобутки й досягнення. Добре віддавати борги і займатися плануванням. Варто бути уважним до знаків: приміром,  гавкіт собаки – це знак помилок у недалекому минулому. Нявчатиме десь кіт – ви когось образили й не звернули на те увагу. Співатиме якась пташка (навіть сусідський папуга) – ви на правильному шляху, але зверніть увагу на трохи хворобливе честолюбство. Енергетичний центр дня – мозок і обличчя. Камінь дня – гірський кришталь.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1948 році: –2,8; а найтеплішим у 1926 -  +26,3. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-