25 квітня: народний календар і астровісник

25 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Радовниця – за повір’ям, душі померлих зустрічаються з живими і єднаються в любові

У вівторок наступного тижня після Великодня й через день після Фоминої неділі, християни відзначають Радовницю, або Проводи – особливий день поминання померлих. У народі цей день, а відтак і тиждень відомий як Провідний. Існують (в залежності від регіону) й інші назви: Радуниця, Радунець, Радовниця, Проводи, Гробки, Діди. Радовниця згадується ще в Троїцькому (1372) і Київському (1493) літописах. Перші після Великодня панахиди по померлих правлять саме на Радовницю. Цього дня віруючі намагаються відвідати богослужіння в храмі й прийти на кладовище, аби помолитися за душі померлих рідних. Здавна наші пращури вірили, що в цей день можна похристосуватися зі своїми родичами. «Святі родителі, - казали при цьому, - ходіте до нас хліба-солі їсти». В одному з церковних календарів відзначалося, що в світлу седмицю люди «приходили на могилу померлого і, покотивши по ній червону крашанку, казали: «Христос воскрес!», вважаючи, що покійник неодмінно відповість з могили: «Воістину воскрес!»

З іменинами вітайте Василя, Давида, Івана, Сергія й Анфісу.

Сьогодні 29-ий місячний день. Місяць зникає, ми за крок від нового. Важкий період в енергетичному плані. Час чорних безмісячних ночей Гекати. Знову все на спаді: сили, емоції, амбіції, бажання, терпіння... Нерви – оголені дроти, слова – дотики-опіки. Ворохобляться, наче загадкові тіні в тумані, якісь недобрі передчуття, неприємні спогади… Можна сказати, що 29-ий місячний день – це чергова серія «Сутінкової саги». Але тримаймося! В нагоді стануть світло, молитва, чисті позитивні думки і вчинки. Зранку слід дати собі установку, щоб ні про що погане не думати: жодних хвилювань, сумнівів, переживань. А ще пам’ятаймо, що все живе проростає з темряви, чорноти й тисняви. Диво кульбаби – найліпший приклад: сонячно-жовта, м’яка, духм’яна, як вона тішить око! А ще якийсь місяць тому – сиділа в землі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1988 році: –1,5; а найтеплішим у 1943 -  +27,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-