22 квітня: народний календар і астровісник

22 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Євпсихія; у щасті не брикай: як більш нема, то й так нехай

Сьогодні Субота Світлої седмиці, вшановуємо мученика Євпсихія. Святий Євпсихій був чоловіком не тільки дуже побожним, але й надзвичайно діяльним. Мешкав він у Кесарії Каппадокійській за часів Василія Великого та імператора Юліана Відступника й зажив слави тим, що досить активно протистояв владі, зруйнувавши головний язичницький храм міста, присвячений богині Фортуні. За це імператор жорстоко покарав не тільки самого Євпсихія, але й усе місто: половину мешканців імператорські війська вбили, інших відправили на заслання, частину, зокрема й чимало священнослужителів – забрали на військову службу. Тих хто залишилися, обклали непосильною даниною й примусили відбудовувати зруйнований храм. У міста забрали навіть назву – Кесарія (Царственна), повернувши стару – Маза. Юліан Відступник і взагалі хотів вщент зруйнувати місто, але конфліктну ситуацію вдалося трохи залагодити архієпископу міста Василію Великому. Юліан пішов війною на Персію і загинув, а кесарійці на місці погребіння святого мученика Євпсихія згодом побудували красивий храм.

На Євпсихія зазвичай була мінлива погода, до того ж, це був час останніх весняних заморозків. Придивлялися до граків і галок: якщо галки сідають на верхів’я дерев – до тепла, а всередину шиються – на мороз. Якщо граки групами, покрикуючи, метушаться над гніздами – то сядуть, то знову злетять – погода переміниться.

З іменинами вітайте Вадима і Антонія. 

Сьогодні 26-ий місячний день. Місяць спадає, день не надто легкий, можна сказати –  критичний. Тягнутиме до землі, до низького, навіть дуже низького. Як відомо, заворожує не лише краса, але іноді й вульгарність. Такою вже є людська природа, і нічого з цим не вдієш. Тож вибір за нами: кого слухати, що дивитися, що думати і робити. День, пов’язаний із трансформацією нашої системи цінностей. Але, не зважаючи на це, нехай він стане днем романтики, відпочинку і творчості. Будемо намагатися жити так, як росте трава, падає дощ і світить сонце: просто, щиро і головне вдячно, залишивши на потім «кляті питання» та роздуми над метафізикою й екзистенцією буття. До речі: чим одне відрізняється від іншого?

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1893 році: -2,3; а найтеплішим у 1950 - +29. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-