Бойовики знову заблокували звільнення українських заручників - Геращенко

Бойовики знову заблокували звільнення українських заручників - Геращенко

Укрінформ
Бойовики ОРДО в черговий раз спробували заблокувати процес звільнення українських заручників з окупованих територій Донецької області, запланована на вівторок процедура верифікації за участю представників ОБСЄ, СБУ та Омбудсмена так і не почалася.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Ірина Геращенко.

"У вівторок, 18 квітня, представники ОБСЄ, СБУ і офісу Омбудсмена Лутковської вже були в Маріуполі, аби, згідно з досягнутими в Мінську на гуманітарній підгрупі і на ТКГ домовленостей, розпочати нарешті опитування сотень осіб, які знаходяться в пенітенціарних установах і яких можливо згідно з українським законодавством звільнити від подальшого відбування покарання лише заради звільнення наших заручників в ОРДЛО. Однак процедура верифікаціі так і не розпочалася, в останню хвилину ОРДО під надуманими приводами відмовилися від цього і забажали знову повернутися до обговорення вже сто раз обговореного і сто раз пережованого на черговій зустрічі в Мінську", - написала Геращенко.

За її словами, цього разу "надуманим приводом" відмови від верифікації з боку ОРДО стала участь у цьому процесі представників ОБСЄ. При цьому Герщенко наголосила, що місія ОБСЄ має повне право брати участь у верифікації, оскільки організація напряму залучена до мінського процесу, а її представники є координаторами Тристоронньої контактної групи в Мінську і всіх її підгруп.

"Тактика ОРДЛО і їх російських кураторів очевидна - заблокувати процес звільнення заручників, повністю виключити з гуманітарного діалогу міжнародні гуманітарні організації. Спочатку ОРДЛО категорично відмовилися від участі в процесі звільнення Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), потім, після двомісячних! переговорів і вже досягнутих домовленостей!, заблокували ООН, тепер їх не влаштовує ОБСЄ, хоч місія цієї організації напряму залучена до мінського процесу, а її представники є координаторами ТКГ і всіх груп", - зазначила перший віце-спікер.

Вона переконана, що і бойовикам ОРДЛО, і Росії вигідно блокувати звільнення заручників, бо вони використовують цю тему для "внутрішньої дестабілізації і колотнечі, через знущання над родинами заручників цією невідомістю і неможливістю змінити ситуацію, витягти хлопців".

"Очевидно, що ОРДЛО і їх російські куратори шукають все нові і нові приводи зірвати звільнення заручників, бо їм вигідно, щоб це було заблоковано... Москві потрібні заручники для шантажу і торгу", - зазначила Геращенко.

Крім цього, за словами першого віце-спікера, Росія намагається вивести мінські переговори на двосторонній прямий діалог між Україною і бойовиками ОРДЛО, наче "РФ в цьому конфлікті не існує, наче це " громадянський конфлікт", а не зовнішня агресія".

"Але мінський формат - це не московський, не донецький і не луганський формат. Це тристоронній діалог між Україною, ОБСЄ і РФ. Таке рішення прийняли лідери нормандського формату і саме таку позицію неухильно відстоює і займає Україна в ТКГ, де вирішуються всі питання і де приймаються рішення, які всім треба виконувати, а не симулювати", - наголосила Геращенко.

Вона вважає, що оцінку діям терористів ОРДО мають дати в "нормандському форматі", лідери якого, зокрема Президенти України і Франції та канцлер Німеччини, мають чітку і однозначну позицію щодо негайного і безпосереднього залучення міжнародних гуманітарних місій до гуманітарних процесів і допомоги Донбасу, до пошуку зниклих, звільнення заручників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-