Великдень у Львові: «Кривий танець» та «Алея благословення»

Великдень у Львові: «Кривий танець» та «Алея благословення»

Укрінформ
Затанцювати «Кривого танцю» зможуть усі, хто завітає до великоднього Львова. На традиційних фестинах «Великдень у гаю» будуть вчити водити цю старовинну гаївку, в також інші ягілки та веснянки.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів в.о. начальника управління культури Львівської облради Михайло Мороз.

«Святкування у Львові найбільших християнських свят - Різдва та Великодня – це бренд для нашого міста. Адже тисячі українців та європейців знають: щоб відчути унікальну та неповторну атмосферу цих святкувань варто їхати до галицької столиці. Специфіка відзначення таких релігійних свят відрізняється від інших заходів, бо організатори намагаються строго дотримуватись народних традицій. Тому програма заходів з року в рік містить виключно народні забави. Проте й вони приносять учасникам багато відкриттів», - зазначив Мороз.

Одна з них – «Кривий танець», який танцювали у великодні дні наші предки. Здавалось би, що несподіваного можна очікувати від цієї найпоширенішої гаївки, в якій четверо дівчат стають або сідають на певній віддалі одна від одної, творячи чотирикутник; інші ж, узявшись за руки, в’ються шнуром поміж ними, виробляючи різні фігури й співаючи. Проте і добір пісень, і самі фігури, як у калейдоскопі, складають щораз новий візерунок, яким не можна не замилуватися. Заспівувачами у цьогорічних гаївках стануть легендарний хор «Вірли», який разом із Товариством Лева ще у 1990-х роках започаткували водіння гаївок у Музеї. Також до цього дійства долучаться фольклорний ансамбль «Писанка» і громадська організація «Спадщина». Вони також проводитимуть давні молодіжні забави. Також будуть виступи християнських спільнот, фольклорних колективів.

Головною подією фестин стане великодній флеш-моб, що об’єднає понад 1000 осіб в «Алею благословення» - великий рухомий коридор, через який кожен бажаючий зможе пройти, наповнюючись благословенням радості.

Для найменших учасників свята на дитячій галявині відбуватимуться традиційні великодні забави та гаївочки. А галявина середньовічних лицарів запросить дітей на майстер-класи лицарських боїв.

Після Великодня у поливаний понеділок Львів запрошує усіх на водну феєрію. Вона вже кілька років поспіль проводиться на площі Ринок перед входом до міської Ратуші. Тут облаштовують крани де можна набрати води для обливань, а також сушилки та палатки для переодягання. Таким чином місто перевело «батярські» забави у цивілізоване русло.

Фестивалі «Великодні дзвони» та благодійний «Святкуємо Воскресіння разом» теж не залишать байдужими учасників та гостей. А крім цього, у різних районах міста розгорнуться народні гуляння, веселі частування, майстер-класи з різних тематичних мистецтв, виставки, концерти, ярмарки.

У дні свят громадський транспорт в обласному центрі працюватиме у посиленому режимі, а трамваям продовжили час роботи до 1-ї години ночі. Крім того, місто обіцяють прибрати від залеглого сміття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-