18 квітня: народний календар і астровісник

18 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Федул-вітродув дує та дме, а тепло несе

Сьогодні вівторок Світлої седмиці, а Світла седмиця – всім тижням року цариця! Третій великодній день вважався днем господарів. Ґазди ходили один до одного в гості, це були такі собі чоловічі посиденьки. А ще селяни в цей день родинами ходили в поле «провідувати» озимі посіви (такий собі пікнік у польових умовах). Ниву вітали так само, як і живу людину: «Христос воскрес!», низенько вклонялися, потім сідали обабіч дороги, їли свячене й закопували у землю крашанку, «щоб добре земля вродила». Окремою компанією збиралися літні жінки й окремо – молодь. Як другого, так і третього великоднього дня дівчата водили хороводи – танцювали, співали пісень, влаштовували гойдалки та інші забави. Якщо в понеділок обливали водою переважно хлопці, то у вівторок це робили дівчата.

Цього дня Церква вшановує пам’ять мученика Феодула, якого в народі називали Федулом-вітродувом. «Прийшов Федул, губи надув», казали селяни. З цього дня починали дути теплі весняні вітри. На Федула з’являлася кропивниця, тому уважно спостерігали: якщо метелик сідав на вулик – буде медовий рік.

Іменинники сьогодні Семен, Іван, Марк, Платон, Олексій.

Сьогодні 22-ий місячний день. День мудрості й використання отриманих знань. Час поміркованості й розважливості. Добре засвоюється не тільки їжа, але й знання, швидко набуваються нові навички, приходять нові ідеї та рішення. Варто бути альтруїстом: навчати інших (якщо є чому), передавати власний досвід, просто виявляти щедрість. Період вивчення таємного знання та його використання, але тільки з добрими намірами. Можете дозволити собі пантагрюелівський обід або вечерю. Жодних обмежень та лімітів!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1895 році: –4,7; а найтеплішим у 1920 -  +25,1. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-