12 квітня: народний календар і астровісник

12 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Велика Середа; оминайте менад і готуйте писала 

У середу Великої седмиці Церква згадує дві знакові події: зраду Ісуса Христа Іудою і помазання Спасителя миром. Одна жінка, блудниця (за деякими переказами то була Марія-Магдалина), вилила на Христа дорогоцінне ароматне миро, таким чином, символічно підготувавши Його до погребіння. Натомість Іуда Іскаріот, один із 12 найближчих учнів Ісуса, пішов до юдейських священиків, які мали на меті вбити  Христа і «здав» їм Учителя за 30 срібняків. Полум’яна любов, співпереживання блудниці зіткнулися зі сріблолюбством Іуди – того, хто міг би згодом стати одним із апостолів. Перша прославилася на віки своєю безкорисливою любов’ю, а ім’я другого стало символом підлої зради.  

Велика Середа була своєрідним завершувачем найосновніших робіт: у середу під вечір вже годилося впоратися з городом, навести лад у хаті, прибрати її зовні; чисто мало були і на подвір’ї.  Ввечері починали вчиняти тісто для пасок та інших обрядових виробів. Дівчата вибирали яйця для крашанок та писанок і готували віск, писала, природні барвники. До Великодня годилося зробити стільки писанок, щоб можна було подарувати хлопцям, хрещеникам, навіть випадковим людям, котрі завітають на гостину.

Іменинники сьогодні Іван, Захар.

Сьогодні 17-ий місячний день, його символ – налите соком і просякнуте  сонцем пружне виноградне гроно, яке є символами інтуїтивного пізнання світу, набуття внутрішньої свободи, розкріпачення, день містерії Діоніса. Час, пов’язаний із перетворенням жіночих енергій, а не сублімована жіноча енергія іноді може проявлятися як справжнє буйство, вакханалія. Пам’ятаєте шалених менад, котрі в екстатичному пориві розтерзали Орфея? Отож-бо! На санскриті цей день називається днем Шакті – жіночої енергії. Доба проростання, родючості, екстазу і радощів буття, але треба бути обережним – неконтрольовані енергії можуть призвести до прикрих несподіванок. Сприятливий день для праці в колективі. Таланитиме соціально активним, комунікабельним і товариським. Самозакоханим егоїстам буде важкувато. А ще цього дня добре починати нові важливі справи. Тож хай щастить!

 Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: –2,9; а найтеплішим два роки тому, після полудня 12 квітня 2015 -  +23,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-