Мінсоцполітики запевняє: мінімалка у 3200 не позначилася на цінах

Мінсоцполітики запевняє: мінімалка у 3200 не позначилася на цінах

Укрінформ
Підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року не має істотного впливу на зростання цін.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

"Ініціатива Кабінету міністрів України з підвищення мінімальної заробітної плати (МЗП) з 1 січня 2017 року - не має істотного впливу на ріст цін. Більше того, двократне збільшення МЗП цілком відповідає сучасним економічним реаліям. Аналіз ринку праці показує, що роботодавці пропонують мінімальну зарплату лише для 34% вакансій, по решті позицій - зарплати вищі", - йдеться у повідомленні.

На думку експертів, підвищення мінімалки стало кроком для детінізації відносин між працедавцями і найманими працівниками. Держава змусила підприємців не тільки і не стільки збільшити зарплати, скільки  легалізовувати їх. Гроші, які сьогодні виплескуються у готівковий обіг у вигляді виплати зарплати, вже й так потрапляли в економіку, але через виплати в "конверті". Тобто, додатковий тиск готівки на ціни безпосередньо через підвищення мінімальної зарплати не створюється.

У міністерстві зазначили, що ціни на споживчому ринку в березні поточного року порівняно з попереднім місяцем зросли на 1,8%, з початку року - на 3,9%. Березневий показник більший за попередні місяці, проте очікуваний і в межах прогнозних розрахунків.

За даними Державної служби статистики України, ключові причини загального зростання цін - в сезонному зростанні цін на хліб, м’ясну і молочну групи продовольства, а також тарифів (на електроенергію) і збільшенні акцизів на алкоголь й тютюн. Разом з тим знизились ціни на овочі (на 19,2%), суттєво (на 7,3%) подешевшали яйця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-