9 квітня: народний календар і астровісник

9 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Вербна неділя; святіть вербу, прибирайте в оселі або гайда на марафон

Сьогодні Вербна неділя – саме так здавна називали українці величне церковне свято Входу Господнього до Єрусалима і яке було останньою урочистою подією перед початком Страсного тижня, що закінчиться Великоднем. Цього дня Ісус верхи на віслючку тріумфально в’їхав до Єрусалима. Місцевий люд радо вітав Ісуса, встилаючи Йому дорогу пальмовим гіллям.

Так як в Україні пальма не росте, то наші пращури замінили її на вербу. Саме верба й стала одним із головних символів цього свята. Люди зранку йшли до храмів, аби посвятити вербу, бо вірили у цілющу властивість освячених гілочок. Це дерево сповіщало про прихід весни, мало багато лікувальних властивостей. Першими намагалися взяти гілочки діти, адже кому дістанеться найбільша, «той буде найщасливішим». При цьому годилося відщипнути пухнастого котика і проковтнути, «щоб горло не боліло, і не наростали в ньому гулі». Кому дісталась суха гілка, то значило, що у господарстві не вестимуться вівці. Повертаючись з церкви, селяни встромлювали більші галузки біля дороги чи на городі, «щоб освячене дерево пустило глибоке коріння». Посвячені галузки верби клали не тільки біля ікон, але й затикали у хліві та стайні, «щоб нечиста не правувала, а шутка захищала хату, хлів, двір од грому й пожежі». На Закарпатті гілочки освяченої верби чоловіки стромляли до капелюха.

З іменинами вітайте Івана, Мотрю, Феодосія.

Сьогодні 14 місячний день. Його символ – труба. Це може бути єрихонська труба, або звичайна мідна труба, але, в будь-якому випадку, вона до чогось закликає: чи то до подвигу, до нових звершень, чи просто до дії – встати з дивану, навести лад в оселі, піти на толоку, поприбирати біля будинку, не чекаючи, поки за тебе це зроблять інші. День фізичного навантаження і рішучості, живого продуктивного спілкування як із рідними і близькими, так і незнайомими людьми. У 14-ий місячний день Місяць набирає свою повну силу, отже, жінки можуть зайнятися різними косметичними процедурами, зокрема й омолоджувальними. У кого ж із чистотою і красою все оk – тоді гайда всією сім’єю на 7-ий Київський міжнародний півмарафон – там буде людно і весело!  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1896 році: –5,1; а найтеплішим у 1972 -  +23,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-