4 квітня: народний календар і астровісник

4 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Василя Теплого; між Джокондою і анакондою, орденом і ордером

На весь квітень – два теплих чоловіки: Олекса і Василь. Теплих жінок немає. Олексу ми нещодавно відсвяткували, тепер ось Василь прийшов.

Сьогодні вшановується память священномученика Василія, пресвітера Анкірського, якого в народі звали Василем Теплим, Крапельником чи Парником. Зазвичай від Василя встановлювалася тепла і сонячна погода.

Цього дня українці придивлялися до місця, де мали будувати нову хату, клуню, хлів, лазню чи копати погріб. Ті місця, де зі стріхи скапувала вода й стікала в струмки – оминали, вважаючи, що вода торує собі шлях у земні глибини і будь-яка будівля, зведена на цьому місці, довго не простоїть. Спостерігали за погодою: Якщо утворилося гало навколо сонця, то буде добрий урожай. Якщо жайворонки багато й довго співають – утримається ясна погода без опадів, якщо їх не чути від самого ранку – чекай негоди. А ще казали: «На Теплого Василя радується зілля». Цього дня ґаздині пекли пісні калачики, що символізували сонце.

Іменинники сьогодні Василь, Василіса.

Сьогодні 9-ий місячний день. Небезпечний день, час Гекати. Перший день після квадратури Місяця і Сонця, що досить негативно впливає на людину. Звідкись з’являються страхи, нав’язливі бажання, тривожні похмурі думки. Існує ймовірність здійснити помилку, прорахуватися, потрапити в неприємну, а то й складну ситуацію. Рекомендується активний захист від негативу: піст, молитва, контроль над вчинками, словами і думками, заняття йогою. Якщо бути обачним і підготовленим, то все буде гаразд. Енергетичний центр – груди. Якщо відчуватимете дискомфорт у грудях, це означатиме, що накопичилося чимало проблем, треба звернутися до духовних джерел, а також пробачити кривдникам. До речі, сучасні гадалки, які є здебільшого непоганими психологами, радять наступне: ображений (ображена) має 70 разів писати фразу: «Я пробачаю такого-то» 10 – 12 днів поспіль. Якщо не допомагає – повторити ритуал ще тричі. Аркуші треба спалити, а попіл розвіяти на вітрі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1931 році: –6,4; а найтеплішим у 1990 -  +21,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-