3 квітня: народний календар і астровісник

3 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Фоми; чарівні метаморфози метелика, чи кафкіанське перетворення? 

Сьогодні святителя Фоми, патріарха Константинопольського. Цей святий жив наприкінці 6 – початку 7 століть. Якось під час хресного ходу він побачив видіння: у небо злетіли величезні хрести, які почали розгойдуватися, вдарятися один об інший, а потім розбиватися й падати. Преподобний Феодор Сікеот розтлумачив це видіння як майбутні біди Церкви, її руйнацію та розколи. Фома засумував і попросив Феодора, аби той помолився, щоб йому не бачити майбутнього лиха. Фома упокоївся в 610 році, а невдовзі Візантійська імперія вступила у війну з Персією, Єрусалим був захоплений військами Хосрова ІІ, а Чесний і Животворящий Хрест Господній був вивезений із міста. Так справдилося видіння Фоми і пророцтво Феодора.

Цього дня не було в неньці Україні жодного свята. Наші пращури казали: «У поле вирушай, козаче, - вже весна галопом скаче»; «У березні пострибай, а в квітні пограй, то дідька їстимеш коровай!» Підмічали погоду: якщо вранці хмариться, але до обіду проясніє і з’являться купчасті хмари – завтра буде сонячна погода. Коли ж вітер до вечора не стихає і напрямок його не міняється проти ходу годинникової стрілки – ознака тривалих опадів. Копита в коней потіють – на тепло. Ні холоднішим від березня, ні теплішим від травня квітень не буває.

Іменинники - Кирило, Яків, Фома.

Сьогодні 8-ий місячний день. Символ дня – метелик. Зазвичай ми насолоджуємося красою метелика, але вкрай рідко (майже ніколи) не замислюємося, навіть не визнаємо, ті перетворення, через які він проходить задля досягнення цієї краси. Обдумайте власне життя, але не зациклюйтесь ані на колишніх невдачах, ані на здобутках; ліпше зробити зусилля для оновлення – час для цього максимально сприятливий. Активний день, але можуть виникати непередбачувані ситуації. Сни здебільшого правдиві, можливо ви отримаєте натяк, підказку про те, заради чого прийшли в цей світ, якою має бути ваша місія, крім заробляння грошей. Сприятливий день для відряджень, подорожей, мандрівок.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1931 році: –10,4; а найтеплішим у 1990 році: тоді температура після полудня піднялася до  +25.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-