1 квітня: народний календар і астровісник

1 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Красавік на порозі; гадаємо на хмарах і не даємо себе одурити 

Четвертий місяць року в Україні з давніх-давен йменувався березнем. Лише в ХVІ столітті в літературній мові з’явилося сучасне означення «квітень». Але найактивніше цю назву почали використовувати на початку ХХ століття. Найперша давньоруська назва квітня – «цвєтєнь». Подібні паралелі є і в інших слов’янських народів: у болгар – «цветник», чехів і словаків – «квітень», поляків – «квєчєнь», сербів і хорватів – «цвьотань». А в білоруській мові закріпилась назва «красавік». На українському Поліссі й досі квітень називають «краснецем».

А ще сьогодні мучеників Дарини і Хризанфа. Якщо в цей день тепла погода, то на сприяння дорідним врожаям. До цього дня мали зійти останні сніги, тому спостерігали: якщо вода стікає шумливо, то повинні бути густі трави, якщо тихо – кволі. Народна поговірка стверджує: «Як Хризант погідний, то буде рік дорідний».

У православних сьогоднішня субота називається Суботою Акафісту – на ранковій службі співається Акафіст Пресвятій Богородиці – Церква готується до свята Благовіщення.

Іменинники сьогодні Дарина, Дмитро, Іван.

Сьогодні 6-ий місячний день. Символи дня – Лелека і шлях у небо, що дарують нам прощення і любов. Це день «Інь» – пасивної жіночої енергії, надтонкої чуттєвості, інтуїції, медитації та телепатичних явищ. Добрим знаком будуть легкі білі хмари на небі. У давнину цього дня гадали по хмарах. Якщо сьогодні похмуро, або на небі ні хмаринки – гадайте на кавовій гущі. День радощів і пристрастей, іноді на межі театральних. Але дивіться – тримайтеся в межах класичної драми чи комедії й не скочуйтеся до дешевого водевілю. Сприятливий час для пошуку втрачених речей, зниклих безвісти людей. Рекомендується арома- й звукотерапія, йогічні дихальні вправи. Скористайтеся вихідними й обов’язково побувайте на природі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1931 році: –8,7; а найтеплішим у 2016 -  +20,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-