29 березня: народний календар і астровісник

29 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Савина; хто помаже, той поїде

Цього дня церква вшановує память Савина Єрмопільського, який жив у Єгипті в 4 столітті. На Савина селяни приділяли увагу возу, він же хура, або підвода. Лід скресав, сніг танув, на зміну саням викочували воза – головний позашляховик тих часів. Саме віз ставав засобом пересування українського селянина впродовж весни, літа й осені. На возі їздили на ярмарки, у справах і в гості (пам’ятаєте Кайдашиху в жовтих саф’янових чоботах на возі, коли вона їхала до сватів у Западинці?) На возах чумаки відправлялися по сіль до Криму. Існує чимало прислів’їв і приказок, присвячених возові: «Хто часто в дорозі, був під возом і на возі!» Або: «На чиєму возі їдеш, того й пісню співай!», «Що з воза впало, то вже пропало!», «З чужого воза хоч серед калюжі злізай», «Не гудь чужого воза, спершу подивися на свої колеса», «Скрипливе колесо довше їздить, як нове», «Треба озиратися і на задні колеса», «Немазаний віз скрипить, а мазаний сам біжить», ну й, звісно, класичне: «Не помажеш – не поїдеш», яке з часом набуло виключно корупційного відтінку.

На Савина струмки дзюркотіли навіть тоді, коли не було сонця. Вважали, що яким видасться цей день – такою й уся подальша весна буде.

Іменинники - Олександр і Трохим.

Сьогодні 3-ій місячний день. Символ дня – сніговий барс, що готується до стрибка. День астральних битв і оновлення астрального тіла, тобто енергетики й емоцій. Саме з цього дня на небі з’являється молодий місяць. Дні Гекати закінчилися. Енергетика цього дня вимагає активності. Пасивність протипоказана, навіть небезпечна; це час боротьби, коли кожен має відчути себе воїном: чи то африканським бушменом зі списом у руці і пов’язкою на стегнах, чи середньовічним лицарем з мечем, закутого у важкі лати, чи сучасним вояком у камуфляжі зі штурмовою гвинтівкою. Всі пасивні люди в третій місячний день уразливі, на них здійснюються астральні атаки. Отже, щоб не стати жертвою – атакуйте першими, або приготуйтеся до відбиття атак. Енергетичний центр – потилиця і вуха.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 2013 році: –10,8; а найтеплішим у 1888 -  +21,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-