Transparency закликає скасувати е-декларації для антикорупційників

Transparency закликає скасувати е-декларації для антикорупційників

Заява
Укрінформ
Міжнародна неурядова організація у боротьбі з корупцією Transparency International та її філія в Україні закликали українську владу скасувати суперечливі поправки до Закону "Про запобігання корупції", відзначивши, що вони придумані для залякування антикорупційних активістів.

Про це йдеться в заяві на сайті організації.

"Закон про е-декларації був введений для придушення корупції і дозволяє дізнатися громадськості про багатства тих, хто при владі, щоб люди не зловживали службовим становищем з метою збільшення своїх активів за межами їхньої заробітної плати. Він не має ніякого відношення до активістів по боротьбі із корупцією, які не отримують зарплатню від держави", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, згідно з поправками, керівники груп у боротьбі з корупцією мають в обов'язковому порядку представити е-декларації своїх активів, аналогічні тим, які стали обов'язковими для державних службовців, суддів, старших державних службовців і членів парламенту.

За словами голови правління Transparency International Хосе Угаса, зміни до е-декларування повинні бути негайно скасовані.

"Ці нові положення повинні бути скасовані негайно. Законодавці намагаються залякати громадянське суспільство і, зокрема, активістів по боротьбі із корупцією. Якщо ці поправки наберуть чинності, то стане ясно, що українські вищі чиновники не серйозно ставляться до боротьби з корупцією. Це покаже, що вони вибрали сторону тих, хто хоче придушити рух у боротьбі із корупцією", - наголосив він.

Угас також додав, що "ці поправки є мстивою відповіддю з боку законодавців, які незадоволені тим, що вони зобов'язані декларувати своє майно".

У понеділок, 27 березня, закон №6172 "Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції" був підписаний Президентом країни Петром Порошенком.

Під час зустрічі Петра Порошенка з громадськими активістами у понеділок також було домовлено про створення робочої групи за участю представників громадських організацій, народних депутатів та представників АПУ з метою опрацювання узгоджених змін до цього закону, оскільки зобов'язання для заповнення електронних декларацій представниками громадських організацій з'являється лише з 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-