У Києві відбудеться акція на підтримку білоруських активістів

У Києві відбудеться акція на підтримку білоруських активістів

Укрінформ
У неділю, 26 березня, під посольством Білорусі в Україні відбудеться акція проти репресій щодо білоруських активістів.

Про це повідомляється на сторінці події у Фейсбуці.

"Незважаючи на абсолютно мирний характер мітингів, що відбуваються по всій країні після ухвалення Декрету про дармоїдів", владою країни були організовані репресії щодо учасників і організаторів акцій. Під хвилю репресій потрапили лідери та активісти політичних партій, громадських організацій, правозахисники, блогери і журналісти незалежних ЗМІ, звичайні громадяни. Влада використовувала широкий спектр найгірших репресивних практик: довільні затримання, масове використання адміністративних арештів, обшуки в офісах демократичних сил і приватних приміщеннях, великі штрафи", - зазначають організатори.

За їх словами, особливе занепокоєння викликають випадки переслідування правозахисників і журналістів у зв'язку з професійною діяльністю.

За інформацією правозахисників, починаючи з 3 березня за участь у мирних зборах були репресовані близько 300 осіб, понад 100 з них зазнали адміністративних арештів. 21-22 березня стало відомо про численні затримання громадян у кримінальній справі про підготовку до масових заворушень. За інформацією КДБ, було затримано 26 осіб, оперативно-слідчі дії тривають, можуть бути нові затримання.

"Представники силових структур необгрунтовано використовують грубу фізичну силу. До затриманих не допускають адвокатів", - зазначають організатори акції.

У зв'язку з цими подіями представники правозахисної громадськості Білорусі вимагають від влади негайно зупинити нагнітання істерії і атмосфери страху в суспільстві, звільнити всіх осіб, взятих під варту в рамках заведеної кримінальної справи, утриматися від будь-яких форм тиску на учасників кримінального процесу, забезпечити права громадян на мирні зібрання і висловлення своєї думки і не перешкоджати журналістам у їхній професійній діяльності.

"Ми приєднуємося до вимог білоруської громадськості і вимагаємо від державних органів Білорусі негайно припинити репресії щодо учасників мирних зібрань, а також правозахисників і журналістів", - зазначають організатори акції.

За інформацією, 26 березня о 18.00 у Києві біля Посольства Білорусі та на центральних площах інших міст України відбудуться акції солідарності з білоруським громадянським суспільством.

Як повідомлялося, в Мінську опозиція намагалася 25 березня провести святкування Дня Волі, але на заздалегідь оголошене місце збору змогли потрапити переважно журналісти - потенційних учасників акції зупиняли кордони міліції.

Білоруські силовики провели масові затримання опозиційних активістів. За інформацією ЗМІ, було затримано більше сотні активістів, журналістів, правозахисників.

У Білорусі з початку року проходять акції протесту проти "Декрету про дармоїдів". Він зобов'язує непрацюючих сплачувати спеціальний збір у розмірі близько 200 євро. Під дію Декрету потрапили багато соціально незахищених груп (молоді матері, люди з хронічними захворюваннями, сільські жителі, які ведуть натуральне господарство, солдати-строковики і багато інших).

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-