Українці вперше за 300 років реалізувалися як державна нація у 1917-21рр. - Кубів

Українці вперше за 300 років реалізувалися як державна нація у 1917-21рр. - Кубів

Укрінформ
Українська національна революція 1917-1921 років довела, що споконвічна мрія українців про власну державу може стати реальністю.

На цьому наголосив Степан Кубів - перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України, голова Всеукраїнського товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса - під час відзначення 100-річчя Української національної революції 1917-1921 рр. в Українському домі.

"Сто років тому українці, об'єднавшись ідеєю національного визволення, виявили волю, героїзм і жертовність у боротьбі за державну свободу. Українці вперше за майже 300-літню історію використали шанс реалізуватися як державна нація. 17 березня 1917 року було створено Українську Центральну Раду... Українці перебували у стані постійної оборонної війни з кількома ворогами одночасно. Ще три роки вони героїчно боролися і захищали національну державність, але зазнали поразки. Однак український народ назавжди усвідомив, що його споконвічна мрія про власну державу може стати реальністю", - підкреслив Кубів.

Водночас він зазначив, що українські визвольні змагання 1917 - 1921 років мали колосальний вплив на формування української нації і боротьбу українського народу за національну гідність та державну незалежність у ХХ столітті.

"Героїзм та жертовність борців за волю України сьогодні також допомагають нам в обороні державної. самостійної  демократичної України. У багатьох геополітичних аспектах ми є свідками повторення ситуацій історичної давності. Вкотре українцям доводиться боротися за свою державність на різних фронтах, однак тепер на нашому боці омитий кров'ю героїв неоціненний досвід минулих поколінь і підтримка міжнародних партнерів", - сказав Кубів.

Товариство "Меморіал" сьогодні презентувало в Українському домі три проекти - хронікально-документального фільму "За Україну, за її волю! Миттєвості української історії" Сергія Буковського, масштабну фотовиставку та фотолітопис "За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ".

"У фотолітописі зібрано та вперше опубліковано максимальний комплекс фотоматеріалів часів Української революції 1917 - 1921 років. Не претендуючи на вичерпність, доповнивши світлини фактами, творці цього видання намагались відобразити масштаб і розмах визвольних змагань, зберегти пам'ять про тих, кому ми завдячуємо новітньою українською державністю", - зазначив голова "Меморіалу".

Кубів також додав: це правдива історія, яка повинна увійти в сьогоднішні підручники для наших дітей, для майбутніх поколінь.

"Цю виставку, цей фільм бажано, щоби бачили в усіх областях і школах", - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-