27 березня: народний календар і астровісник

27 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Бенедикта-скотаря; коровам – волю, «ні» - Чужому! 

Сьогодні преподобного Бенедикта Нурсійського, засновника західного чернечого ордену бенедиктинців. Наші пращури не надто занурювалися в релігійні тонкощі, тому називали його просто Бенедиктом, або Бенедиктом-скотарем. Цього дня селяни особливу увагу приділяли коровам, у яких починалася весняна линька. «Корова у дворі – харч на столі», - казали вони. Рогульок виводили зі стійла надвір, чистили, шкребли, обов’язково обкурювали чебрецем, кропили свяченою водою, а також говорили спеціальні замовляння від поганого ока, бо сільські відьми не дрімали. У багатьох релігіях світу, зокрема в індуїзмі, корова – священна тварина, втілення достатку, приклад безкорисливого служіння. У більшості штатів за вбивство чи поранення корови можна потрапити до в’язниці, втім, у деяких штатах забій корів дозволений. На сьогодні в Індії існує понад 3 тисячі легальних боєнь, а нелегальних і того більше. Найсуворіше за вбивство корови карають на Кубі: 15 років ув’язнення (навіть за вбивство людини дають менший термін)! А все через продовольчу блокаду… Існує чимало українських прислів’їв і приказок, пов’язаних з коровами: «Відзовуться вовкові коров’ячі слізки!»; «Корову тримає, а хто другий молоко з’їдає», «Котра корова багато реве, то та молока мало дає»; «Москалики-соколики, позаїдали ви наші волики; а як повернетеся знову, то поїсте вже і корови!»

Іменинники сьогодні Бенедикт, Ростислав і Михайло.

Сьогодні 29-ий місячний день. Ось-ось настане новий Місяць. Символ дня – Спрут. Куди не подивись – усюди його щупальця. Один із найважчих в енергетичному плані днів з усього місячного циклу, коли активізуються всі темні сили. Астральний туман стає непроглядним і з нього може з’явитися будь-що. Тому варто убезпечити себе від Чужого.  Будьте обачними і пильними. В оселі має бути максимально світло. Бажано запалити свічку, особливо церковну. Ще ліпше, якщо це буде свічка з минулорічної пасхальної служби, або «страсна» (яка горіла під час читання 12 Євангелій страсного тижня). Наші сили на нулі, ми стаємо вразливими, наче перший весняний цвіт перед світанням, коли заморозки найсильніші. Добре цього дня підбити підсумки, зробити висновки і подякувати за все Богові. З чистим серцем і ясним розумом готуймося вступити в новий місяць.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1899 році: –11,5; а найтеплішим у 1992 -  +19,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-