У Берліні на аукціоні продано картину, вивезену з Харкова у роки війни

У Берліні на аукціоні продано картину, вивезену з Харкова у роки війни

Укрінформ
Картину відомого українського художника Сергія Васильківського, вивезену з Харкова в роки Другої світової війни, продано на художньому аукціоні у Берліні.

Про це розповіла на прес-конференції директор Харківського художнього музею, заслужений працівник культури України Валентина Мизгіна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наприкінці 2016 року ми отримали офіційне повідомлення з Берліна про те, що на аукціоні продано картину, яка може належати музею. Виявляється, у правоохоронні органи Німеччини звернувся покупець картини, який висловив сумнів в її достовірності. Йдеться про картину уродженця Харківської області Сергія Васильківського, на якій зображено будиночок, в якому він колись жив. Ця картина входить до числа тих, які вивезли з музею у роки Другої світової війни", - зазначила Мизгіна.

За її словами, на картині немає підпису автора.

"Проте з Берліна надіслали фотографії зворотної сторони картини. На ній видно букви "УКГ", тобто, "Українська картинна галерея", як тоді називався наш музей. Аукціоністи ж сприйняли ці літери як ініціали невідомого художника й продали картину, хоча були зобов'язані перевірити всі дані. Покупець може наполягати на поверненні грошей через суд", - додала Мизгіна.

За її словами, картину заарештовано: "Вирішується питання про її повернення у Харків".

Як повідомляв раніше Укрінформ, в роки війни Харківський художній музей втратив близько 70 тис. картин. Серед них - ті, що вивезені штабом Розенберга, який спеціалізувався на вивезенні культурних цінностей з окупованих територій. На сьогодні в музеї збереглися документи на 50 тисяч втрачених експонатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-