16 березня: народний календар і астровісник

16 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Євтропія; сміливо плетіть сіті для ворогів – вони туди обов’язково потраплять!

Сьогодні мученика Євтропія, який жив у 4 столітті і був жорстоко страчений за свою віру язичниками.

Колись давно, коли українським пралісам, так само як і лосям ніщо не загрожувало, саме на Євтропія з барлоги вилазив ведмідь: худий, сонний і голодний. Тер очі, поясницю, чухався, озирався довкола, пожадливо нюхав повітря. У високому березневому небі летіли з південних країв журавлі (між іншим, мешканці українського півдня вже бачили перші ключі журавлів і лелек що поверталися з вирію на північ), у кублах кволо ворушилися гадюки, очікуючи Благовіщення, лисиці облизувалися й мріяли про зайців, а ті марили новими літніми шубками, аби не потрапити в лапи хижакам. Скромна миша, так само як і «пересічний» українець, тішилася з того, що перезимувала. Від весняного сонця і дощів оживали ліс, гори, степи, річки, озера – вся Україна.

Попри тимчасові похолодання, від Явдохи весна впевнено прокладала собі шлях. Уявіть: на горі Піп Іван Чорногорський ще лежить сніг і вночі до мінус 11, а в Сімеїзі плюс дев’ять, щоправда дощить. На вихідні в Криму синоптики обіцяють чудову сонячну погоду. Якби не окупанти, можна було б змотатися… «Євтропій сніг топить, весну веде», казали наші пращурі, а ще обходили хрест-навхрест поле, аби привернути увагу сонця. Спостерігали: якщо сніг танув з північної сторони мурашника – літо буде тепле й тривале, а з південної – холодне й коротке.

Іменинники сьогодні Михайло, Марфа.

Сьогодні 19-ий місячний день. Не втішно, але факт: Місяць у Скорпіоні, символ дня – павук. Будьте обережними з новими ідеями: доріжка до казкового лісу може видатись незворотнім шляхом до одвічної сірої зони, а чарівна принцеса – справжньою жабою. До речі, ви в курсі, що найотруйнішим створінням у світі є плямистий дереволаз – невеличка яскрава жабка (бувають сині, жовті, помаранчеві), що водиться в Коста-Риці та Бразилії. Отрута цього жабеняти може вбити двох слонів або 20 людей (це вам не каракурт якийсь)! Людина може вмерти лише від одного-єдиного дотику до дереволаза. Прикметно, що у неволі ці жаби стають цілком безпечними. Щоправда, у красунь не перетворюються. Нікому не позичайте цього дня і самі не беріть у борг. Для фінансових операцій не надто вдалий час, так само, як і для важливих справ, підписання контрактів. Спокійна рутинна робота, розмірене «плетіння сіті», ось і все, що вимагається від вас сьогодні. І не потрапляйте на очі начальству. Звісно, банальне порівняння з павуком та мухою тут ні до чого, але, все ж таки… Як кажуть, береженого і Бог береже.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: –18; а найтеплішим у 1937 -  +13,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-