Мінінформ проти жорсткого регулювання Інтернет-простору

Мінінформ проти жорсткого регулювання Інтернет-простору

Укрінформ
Мінінформ не підтримує ідею деяких представників органів безпеки щодо жорсткого регулювання Інтернет-простору, але закликає шукати оптимальні шляхи гарантування безпеки в інформаційному середовищі.

Про це заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін сказав в інтерв’ю Укрінформу. 

 «Отже, де-факто і де-юре зараз українська держава не може вдаватися до обмежень прав і свобод громадян», - сказав Золотухін.

На жаль, додав заступник міністра, зараз ми живемо  у гібридному світі і ніколи вже не повернемося до попереднього стану. Тому необхідно розробляти технологічні і юридичні інструменти, які зараз захищатимуть нас, які будуть діяти не колись у майбутньому, коли у нас все буде добре, а прямо зараз.

«І, повертаючись до запитання, хто має це робити. На даний момент при Міністерстві інформаційної політики працює Експертна рада, до якої входять експерти з питань медіа, з питань медіаправа, з питань безпеки в інформаційному середовищі. Я думаю, що це та структура, та громадська інституція, той інструмент, який може інспірувати та інтенсифікувати дискусію в суспільстві», - наголосив Золотухін.

Заступник міністра також нагадав про Доктрину інформаційної безпеки, розробником якої він є. «Доктрина інформбезпеки дає нам можливість запустити та інтенсивно працювати над цією дискусією для того, щоб розробити інструменти, яких на даний момент немає. Тобто, повертаючись до технічних моментів,  у держави має бути інструмент реагування на ці виклики, а у громадського суспільства має бути інструмент контролю за цим реагуванням. Якщо ми зможемо створити таку систему противаг і стримувань - коли держава буде виконувати свою функцію захисту громадян, а громадянське суспільство і медіа будуть виконувати свою функцію стримування держави, то ми зможемо віддалити ці проблеми», - сказав Золотухін.

Водночас він зазначив, що для України є неприйнятним шлях Російської Федерації. «У законодавстві РФ прямо вказано: якщо у людини кількість його читачів перевищує три тисячі осіб, то вона в будь-якому разі - чи ти блогер, чи журналіст, чи взагалі просто у Facebook ведеш сторінку, - ти маєш реєструватися як ЗМІ. Такий підхід, на мій погляд, є не виконуваним, бо нам би тоді потрібно було створювати такий собі окремий “роскомнадзор в Україні”, для того, щоб якимось чином слідкувати за виконанням цих норм, санкціонувати людей, які їх не виконують і т.п. Це, вибачте, «захід сонця вручну». Це дуже важко технологічно і навіть філософські до цього підійти практично неможливо. Не має держава Україна таких ресурсів, аби це все впорядкувати», - сказав Золотухін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-