14 березня: народний календар і астровісник

14 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Явдохи – весна в законі; «елеганто, оптимісто, позітано»!

Сьогодні Явдохи – за старим стилем перше березня, а за давньоукраїнським календарем – початок нового року. Отже, якщо не образитесь, з весною-красною, та знову з новим роком будьте здорові! Щастя-гараздів, нехай добро прибуває, а лихе не чіпає! Звісно, щастя не окоп, вічно в ньому не пересидиш – треба йти в атаку, але то вже таке…  Ім’я Явдоха було дуже популярним жіночим українським ім’ям і мало чимало «відтінків»: Явдоха, Ївдоха, Явдошка, Явдосінька, Вівдя, Євдя, Дуся, Доська. А походить воно від величного грецького Євдокія, що значить «благовоління».

Цього дня за церковним календарем святої Євдокії – преподобномучениці, що загинула на зорі християнства за віру. Принаймні двох Явдох знає кожен українець: перша – це Явдоха Зубиха – вельми мудра «великоіменитая відьма преславної слободи Конотопа» (цікаво: коли конотопці святкують день міста?), та Явдоха Зуїха – народна співачка, фольклористка, від якої Гнат Танцюра записав тисячі унікальних українських народних пісень, приказок, прислів’їв, загадок. Можливо, у когось у роду була й бабця Євдокія, то, до слова, Царство їй небесне.

Від Явдохи дітлахи починали славити весну, співати веснянок, весело бігаючи по дворах й тримаючи в руках вирізаних ластівок, або випечених з пісного тіста жайворонків і соловейків. Люд висипав на пагорби й на світанку, з першими променями сонця, дружно закликаючи весну і тепло. Вважалося, що Явдоха має ключі від усіх вод: як наземних, підземних, так і небесних. Цього дня освячували зерно пшениці, господині висаджували в горщиках першу розсаду. Дівчата вмивалися молоком, аби обличчя були білими і гожими. Яка Явдоха – таке й літо, тож не позіхайте, а примічайте!

З іменинами вітайте Євдокію, Антоніну і Василя.

Сьогодні 17-ий місячний день. Блідолиций супутник планети Земля перебуватиме у надчутких Терезах. Крок вправо, крок вліво – все під наглядом, контролем, тож рухайтесь рівно за траєкторією, тим паче, що гречка поки що не цвіте, навіть не посіяна – стрибати нікуди. Та й що може бути прекраснішим за дещо важкувату меланхолійність сталої звичності? Коли кожен на своїй орбіті, коли все чітко, зрозуміло… На цьому власне й тримається небесна механіка сфер (політична прагне тієї досконалості, але в неї не надто виходить). А загалом, сьогодні має бути чудовий і гармонійний день! Навіть у тому випадку, якщо ви чомусь вранці одягли різні шкарпетки. У полі того ніхто не побачить, до того ж, якщо ви не фермер з Полтавщини, а працюєте десь у високих кабінетах, то ще й комплімент зроблять, порівнявши з очільником Канади. Вам залишиться лише розвести руками й мило усміхнутися. До біса дрес-коди!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: –19,4; а найтеплішим у 2002 - +17,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-