Скандал у Центрі оцінювання не зруйнував довіри українців до ЗНО - Бекешкіна

Скандал у Центрі оцінювання не зруйнував довіри українців до ЗНО - Бекешкіна

Укрінформ
Махінації з результатами зовнішнього незалежного оцінювання в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) не зруйнували довіри до системи ЗНО.

Про це повідомила директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна, яка презентувала в Укрінформі результати загальнонаціонального соціологічного опитування "Освіта в Україні".

"У минулому році був скандал, коли виявилося, що був доступ до зміни об'єктивних результатів зовнішнього незалежного оцінювання, що були виправлення. Була небезпека, що ці випадки, - а вони справді були, - можуть зруйнувати довіру до ЗНО. Цього не сталося. Більше того, якщо порівнювати результати опитувань 2015 і 2016 років, ми бачимо, що ставлення до ЗНО навіть стало більш позитивним. Насамперед через те, що вступна кампанія проходила більш організовано і оцінки самих реалій вступної кампанії були кращими, ніж це було в 2015 році", - сказала Ірина Бекешкіна.

 За її словами, ті, хто мав стосунок до вступної кампанії, тобто чиї діти, родичі або діти знайомих вступали до вишів, висловили задоволення усіма етапами та складовими вступного процесу: етапом подачі заяв та документів, етапом оприлюднення списків, етапом зарахування за контрактом, етапом зарахування на державну форму навчання, взагалі поінформованістю про кількість бюджетних місць.

"Бачимо, що значною мірою просувається не лише ЗНО, а й інші складові вступу до вищих навчальних закладів. Що стосується звинувачень Генеральною прокуратурою окремих колишніх працівників Українського центру оцінювання якості освіти, то більшість населення (69%) про це нічого не знає. А ті, хто знають, не вважають, що це може свідчити про неспроможність всієї системи ЗНО. Більшість вважають, що це деякі прикрі випадки, які не дискредитують систему в цілому. А невелика частина навіть певна, що це помста влади і намагання повернутися до колишньої корупційної практики. Тобто бачимо загальну недовіру до системи, вони вважають, що ця система якось негативно ставиться до ЗНО", - зазначила Бекешкіна, водночас висловивши думку, що для цього немає підстав.

Загальнонаціональне соціологічне опитування "Освіта в Україні" з 2 по 12 грудня 2016 року провів Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" разом із фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс". Всього було опитано 1808 респондентів за квотною загальнонаціональною вибіркою, яка за статтю, віком, типом населення та областями репрезентує населення України (18 років і старше). Опитування проводилось в усіх областях України та м.Києві, окрім окупованих територій Донбасу та анексованого Криму й м.Севастополя. Максимальна випадкова похибка опитування не перевищує 2,5% з вірогідністю 0,954.

Як повідомляв Укрінформ, влітку 2015 року ГПУ провела обшуки в Українському центрі оцінювання якості освіти, вилучила сервери із даними та приватне листування, а в серпні 2016 оприлюднила на своєму сайті списки людей із фальшивими результатами ЗНО за 2014-15 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-