13 березня: народний календар і астровісник

13 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Василя-Плаксивця; ароматерапія та весняний дощ – те, що треба!

Цього дня православна церква вшановує пам’ять преподобного сповідника Василія, який уславився духовними подвигами. Разом із Прокопієм, пам'ять якого вшановували 12 березня, Василія піддали тортурам за те, що протистояв запеклим іконоборцям.

В народі ж цей день отримав назву Василя-Плаксивця. За старим стилем саме цього дня завершувалась календарна зима, і люди з нетерпінням чекали весняного тепла, адже найхолодніші дні були вже позаду. І, звісно, спостерігали за природою, намагаючись передбачити якою буде подальша весна і літо. Так дощ цього дня віщував остаточний прихід весни, бо «Василь зі стріх капає - землю поквапує».

Іменини сьогодні у Василя, Миколи, Марини і Кіри.

Сьогодні 16-й день за місячним календарем. Час спокою та релаксу. Це той самий період, коли після досить активних попередніх днів можна перевести дух. На жаль, сьогодні понеділок і перепочити не вдасться. Проте, принаймні, не перепрацьовувайте. Найліпше зайнятись чимось спокійним і творчим, тим, що не відніме сил і нервів, на кшталт рукоділля. Ввечері ванна з краплею ароматної олії буде дуже доречною.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1928 році: –21,2, а найтеплішим у 2001 - +17,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-